Koordinaciono telo: 4,3 miliona dinara za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost uručilo je danas ukupno 4,3 miliona dinara za projekte devet lokalnih samouprava usmerene ka unapređenju rodne ravnopravnosti.

Ugovori su danas u Vladi Srbije uručeni predstavnicima gradova Kruševac, Zaječar, Užice i opština Bačka Palanka, Despotovac, Petrovac na Mlavi, Trstenik, Aleksinac i Knić jer su „pokazale spremnost i prepoznale značaj uključivanja rodne perspektive u svoje planove rada“, navodi se u saopštenju tog Koordinacionog tela.

Posebna savetnica predsednice Koordinacionog tela Gordana Predić izjavila je po uručenju ugovora da se može govoriti o unapređenju rodne ravnopravnosti i boljem položaju žena ukoliko se politike koje se donose na republičkom nivou ne prenesu na lokalni nivo.

Predić je dodala da je donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti obaveza svake lokalne samouprave da formira lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, kako bi se došlo do efikasnije implementacije zakonodavnog i strateškog plana.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da današnjom dodelom ugovora za novih devet opština sada ima ukupno 39 lokalnih samouprava koje aktivno učestvuju u Programu za rodnu ravnopravnost.

„Vidim komplementarnost ove akcije sa svim programima i aktivnostima usmerenim na unapređenje ženskih prava u Srbiji i na to da ceo region bude pravedniji i rodno ravnopravniji. EU će nastaviti da podržava vlasti na republičkom i lokalnom nivou, kao i sve druge zagovornike rodne ravnopravnosti“, rekla je Halačeva.

Koordinaciono telo Vlade Srbije bespovratna sredstva je dodelilo u saradnji sa agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari