Predrag Koraksic foto privatna arhivafoto privatna arhiva

Prvu karikaturu objavio je sa 17 godina, što znači da nam satirični crteži Predraga Koraksića Koraksa, koji je danas proslavio 90-ti rođendan, već više od sedam decenija osvetljavaju uglavnom tamnu društvenu i političku realnost i čine važan korektivni faktor svim vlastima koje su od tog vremena vladale Jugoslavijom i Srbijom.

Svojim karikaturama “ispratio” je mnoge vlade i predsednike, još od Tita, preko Miloševića koji je na specifična način cenio njegov rad, a kako sam kaže, “nada se da će ispratiti i ovaj aktuelni režim”, koji ne ostavlja ni malo prostora za bilo kakvu kritiku, pa ni umetničku.

– Prvu karikaturu objavio sam 50-ih godina, kada je Tito prekinuo sa Staljinom, tada je Informbiro i prepucavanje sa Staljinom bila stalna politička i društvena tema. U susednoj Bugarskoj je bio smenjen i uhapšen direktor policije, a ja sam napravio karikaturu čoveka koji sedi u zatvoru, uz potpis: “Bugarski ministar policije postavljen na novi položaj”. Za tu karikaturu sam dobio 300 dinara, a visoka plata službenika je tada bila 5.000, možete misliti koja je to para bila za jednog gimnazijalca, priseća se Koraks.

Koraks povodom 90. rođendana: Ispratio sam mnoge vlasti, nadam se da ću i ovu 1

I nastavlja: “Odveo sam celu grupu drugara u poslastičarnicu Glumac i potrošili smo sve pare od mog honorara. Tada je bilo samo minjona, jogurta i kifli, a bila je oskudica i mi svega željni, sve smo slistili, za tih 300 dinara, prepričava Koraks anegdotu iz vremena svojih početaka.

Samo u periodu Miloševićeve vladavine, za 11 godina, objavio je čak 3.700 karikatura, a ukupno, ne zna im se broj.

U duhu aktuelne vlasti, lišene osećaja za humor i satiru, a posebno osetljive na svaku kritiku, Koraksa je često pominjan u Narodnoj skupštini, od strane poslanika vladajuće većine, svrstavan uz “tajkunske i izdajničke” novinare i medije koji njegove karikature objavljuju i napadan kao i svaki drugi neistomišljenik koji se drznuo da svoje stavove javno iznese, bilo to kroz reč ili sliku.

Nervira se, kaže, zbog takvih napada, ali ga mnogo više pogađa to što ne stiže da nacrta sve karikature za koje mu odlične ideje daju upravo nosioci ove vlasti.

– Strašno mi je žao što imam gomilu ideja zapisanih koje ne stižem da realizujem. Vreme prolazi, teme se zaboravljaju, ali ne mogu da postignem. Mnogo mi je lakše da radim sada, ima mnogo više tema nego za Miloševićeve vladavine. Tada se nije tako često pojavljivali šlagvorti za moje karikature kao sada. Svakog dana imate gomile gluposti za komentarisanje i reagovanje. To je neverovatna količina budalaština koja prosto kulja iz njihovih redova. Situacija ovih protesta je mnogo ozbiljnija nego onih protiv Miloševića, jer je povod potpuno drugačiji. Ovo ubistvo je promenilo čitavu sliku Srbije, pa je još rano. Ali mi nedostaje taj humor, ta ironija, koja je postojala ranije kada smo protestovali protiv Miloševića, kada su karikature često korišćene. Trebalo bi, kako vreme prolazi, više ironije i podsmevanja budalaštinama koje slušamo svakodnevno i u Skupštini pa i u tabloidnoj štampi i na televiziji, smatra Koraksić.

On dodaje da je svojim karikaturama “ispratio” mnoge vlade i predsednike tokom karijere, od Miloševića, preko Koštunice, Tadića, Nikolića.

– Došao je na red Vučić. Nadam se da ću živeti toliko da ispratim i njega. Verujem da će to doći brzo, verujem u proteste i promenu. Vidim da ih protesti strahovito nerviraju, jer nemaju odgovor na to. Samo, protesti ne smeju da prestanu, poručuje Koraks.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari