Korisnicima Narodne kuhinje u Vranju 450 obroka dnevno 1Foto: Crveni krst u Nišu

Dnevno se priprema 450 obroka za korisnike Narodne kuhinje u Vranju, potvrdio je za Danas sekretar Crvenog krsta Vranje Tomislav Stefanović.

Narodna kuhinja je počela sa radom 1. septembra 2021. i funkcionisaće do 31. maja. 2022. godine. Pema Stefanovićevim rečima, namirnice lokalnom Crvenom krstu obezbeđuje Crveni krst Srbije, dok troškove za pripremu obroka snosi lokaln samouprava.

„Tokom leta imamo planirani prekid u radu Narodne kuhinje, s obzirom na to da Crveni krst Srbije obezbeđuje namirnice za devet meseci. Preostala tri meseca korisnici uglavnom nisu u Vranju jer koriste priliku da nešto zarade s obzirom na to da je tad sezona građevinskih i poljskih radova. Posle tog planiranog prekida od tri meseca, opet krećemo sa realizacijom naredne sezone“, rekao je za Danas Stefanović.

On je dodao da je praksa Crvenog krsta da se tokom leta dostavljaju paketi pomoći stanovništvu ruralnih područja, upućenih pre svega ka onim ljudima koji nisu u mogućnosti da redovno koriste usluge ove organizacije.

„I tada, krajem leta i početkom jeseni, dostavljamo porodične, prehrambene i higijenske pakete. Prošle godine je bilo 500 tih paketa, ranijih godina po 440, pre svega stanovnicima najudaljenijih sela sa područja naše opštine“, rekao je Stefanović.

Za prethodne dve godine, u periodu trajanja pandemije koronavirusa, vranjski Crveni krst pružio je pomoć, po raznim osnovama, za 4.000 porodica.

Narodna kuhinja u Vranju funkcioniše od 1991. godine i jedna je od deset koje su prve počele sa radom u ondašnjoj državi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari