Korona van fokusa informativnih emisija 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Tokom analiziranog perioda (28. mart – 3. mart 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (28,57%), sledi hronika (16,88%), politika (16,02%), sport (14,29%), društvo (13,42%), ekonomija (6,06%), kultura (2,60%) i region (2,16%).

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (23,81%), izbori u Srbiji (11,26%) i nesreća u rudniku „Soko“ (6,93%).

Rubrika svet je i tokom protekle sedmice bila obeležena krizom u Ukrajini.

Kako je izveštavano u najavama vesti u Mariupolju su nastavljene žestoke borbe, a ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku plaćanja ruskog gasa u rubljama, sa zemljama koje nisu prijateljske. Mediji neprekidno izveštavaju o broju raseljenih lica sa teritorije zemlje i, kako se navodi, od početka rata više od deset miliona Ukrajinaca, uključujući više od polovine dečje populacije u Ukrajini, napustilo je svoje domove.

Korona van fokusa informativnih emisija 2
Foto: Kliping

U rubrici hronike dominantna vest je bila o nesreći u rudniku „Soko“, u kojoj je poginulo osam rudara. Mediji su preneli izjavu ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, da je uzrok smrti radnika trovanje metanom. Vlada Srbije donela je odluku da porodicama nastradalih dodeli finansijsku pomoć od osam miliona dinara, a u Sokobanji, Aleksincu i Trgovištu proglašen je Dan žalosti. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, uputio je telegram saučešća porodicama poginulih rudara.

Izbori u Srbiji bila je primarna tema u domenu politike. Održani su parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u Beogradu, Boru i još deset opština, a mediji su pravovremeno izveštavali o izbornoj tišini i izlaznosti građana.

Segmentom sporta dominirala je vest o plasiranju fudbalske reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru (6,49%). Kako je najavljeno u sportskim pregledima i informativnim emisijama, Srbija je svoje rivale čekala iz „trećeg šešira“, a mesto na smotri najboljih selekcija sveta, „orlovi“ su izborili podvigom u Lisabonu, gde su nadigrali Portugaliju i tako sa prvog mesta svoje kvalifikacione grupe izborili mundijalsku vizu.

U rubrici društvo izdvajaju se vest o ugovoru koje je zaključilo Ministarstvo zdravlja za nabavku 190 najsavremenijih CT skenera i digitalnih rendgen aparata, za 167 zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji u vrednosti blizu 48 miliona evra i izveštavanje o broju zaraženih virusom korona koji je manji od 1.000 osoba u danu (po 2,60%).

Cene energenata u Srbiji je bila tema koja je obeležila ekonomska dešavanja (2,16%). Mediji su preneli da je gorivo za dinar jeftinije nego u prethodnoj sedmici.

Vest koja se izdvaja u segmentu kulture je obeležavanje 74. godina postojanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1,73%). Ovim povodom pozorište je svečano uručilo tradicionalne godišnje nagrade najboljim stvaraocima u protekloj godini.

Iz rubrike region u medijskom fokusu su bili parlamentarni izbori u Mađarskoj (1,73%). Predizborna istraživanja su aktuelnom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj partiji Fides davala malu prednost u odnosu na opozicionu koaliciju, navedeno je u informativnim emisijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari