Kosovo i Italija potpisali sporazum o transferu osuđenih lica 1Ministri pravde Kosova i Italije Foto: RTK2

Ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri i njegov italijanski kolega Alfonso Bonafede potpisali su danas u Rimu sporazum o transferu osuđenih lica između Kosova i Italije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde Kosova (MPK), Tahiri je naglasio da sporazum koji je danas potpisan doprinosi daljem produbljivanju saradnje dve zemlje, kao i sprovođenju ljudskih prava na Kosovu sa fokusom na one koji su prekršili zakon i koji izdržavaju kaznu.

Tokom sastanka sa italijanskim kolegom, Tahiri je govorio o reformama koje su sprovedene u oblasti vladavine prava, krivičnog prava i mera za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prevenciju terorizma, kao i trgovine drogom, kaže se u saopštenju.

„Kosovo preuzima ključnu ulogu kao ključni partner u regionu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drogom i trgovine ljudima. Naša stalna posvećenost jačanju vladavine prava u svim njegovim komponentama služi međunarodnim naporima za sprečavanje i borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala“, rekao je ministar Tahiri.

Sporazum o transferu osuđenih lica ima za cilj da obezbedi socijalnu rehabilitaciju osuđenika i izvršenje krivičnih kazni u državi osuđenika.

„U skladu sa ovim sporazumom, uspostavlja su pravna osnova za transfer kosovskih građana koji su kažnjeni u Italiji, iz popravnih ustanova u Italiji u slične popravne ustanove na Kosovu kako bi služili preostalu kaznu“, kaže se u saopštenju MPK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari