Kosovska policija: Situacija na severu Kosova stabilna, ali praćena incidentima različite prirode 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Situacija na severu Kosova je i dalje stabilna i pod kontrolom policije, ali praćena incidentima različite prirode, saopštila je danas Kosovska policija povodom novih napetosti severno od Ibra, javlja portal KoSSev.

Pojačane snage Kosovske policije rasporedile su se sinoć u višenacionalnim sredinama severnog dela Kosovske Mitrovice, a reč je o policajcima iz drugih regiona nakonon što je više od 500 pripadnika KP srpske nacionalnosti napustilo region Sever početkom novembra.

U toku krize sa tablicama, do najnovijeg skoka tenzija na Severu došlo je pre tri dana nakon incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici kada su članovi opštinskih izbornih komisija u pratnji policije pokušali da uđu u prostorije ovih institucija na Severu, a u čemu su ih sprečili lokalni Srbi. U međuvremenu je usledilo i više detonacija u gradu od šok bombi i eksplozivnih naprava, a zapaljen je i još jedan automobil, podeća portal.

Svi ti incidenti dogodili su se u etnički mešovitim sredinama, što je zvanično poslužilo kao povod da za raspoređivanje ovih policajaca. Iste večeri ranjen je i jedan policijski službenik u Srbovcu.

Prema sinoćnim policijskim informacijama, na policajca je pucano iz Audija sa KM tablicama u pokretu, a prilikom raspoređivanja policijskih snaga neprijatost je doživela i medijska ekipa Kallxo-a.

„Pojedinci ili kriminalne grupe orijentisane ka određenim interesima, kroz različite oblike, vrše krivična dela sa ciljem zastrašivanja i ugrožavanja bezbednosti građana u opštinama na Severu“, saopštila je večeras Kosovska policija.

Situacija je danas mirna, ali da je praćena incidentima različite prirode, navodi portal KoSSev, ističući da je napad na novinarsku ekipu u policiji zaveden kao „zastrašivanje“, dok je napad na policajca zaveden kao „Pokušaj teškog ubistva i izazivanje opšte opasnosti“.

„U napadu iz vatrenog oružja na policijsku jedinicu povređen je pripadnik Kosovske policije, koji je posle ukazane pomoći dobrog zdravlja“, precizirala je KP, i dodala da u drugim slučajevima nema povređenih, ali da ima značajne materijalne štete na objektima i vozilima.

Kosovska policija naglasila je da sprovodi istrage u cilju identifikacije umešanih u te slučajeve, ujedno pozivajući građane na smirenost i saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari