Kosovsko tužilaštvo podiglo optužnicu za seksualno nasilje protiv bivšeg rezerviste VS 1Foto: EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg rezerviste Vojske Srbije zbog navodnog seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, javila je danas prištinska Koha, a portal KoSSev navodi da je to „ujedno prva optužnica u odsustvu za ratni zločin, podneta Osnovnom sudu u Prištini.

Optužnica je podneta protiv D. R, kojeg kosovsko tužilaštvo tereti za seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti.

Specijalno tužilaštvo u saopštenju navodi kako „postoje dokazi da je okrivljeni D.R, kao pripadnik Vojnih rezervnih snaga Srbije, tokom rata na Kosovu, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na civilno albansko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova“, počinio „seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti“, koja je „zadobila telesne povrede i teške i trajne traume“.

Tužilaštvo navodi da se zbog navedenih dela, okrivljeni D.R. tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prištinska Koha navodi da je Tužilaštvo ujedno naznačilo kako je ovo prva optužnica podignuta u odsustvu optuženog.

„Specijalno tužilaštvo je predložilo da se suđenje održi u odsustvu, jer su iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađu“, navodi se u saopštenju.

Krajem maja 2019. godine Skupština Kosova ratifikovala je Nacrt za izmenu Zakonika o krivičnom postupku, kojim je kosovskom pravosuđu omogućeno da pokrene postupak, podnese optužnice, pokrene istrage – kao početak procesuiranja navodnih ratnih zločinaca, navodi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari