Kovačević: Iznos sredstava za kulturu predviđena budžetom za 2023. godinu uvredljiv 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Siniša Kovačević izjavio je danas da je iznos sredstava za kulturu predviđena budžetom za 2023. godinu uvredljiv, jer se za to izdvaja tek malo više od pola procenta, odnosno 170. deo od ukupnog budžeta.

Kovačević je u pisanoj izjavi ocenio da je to malo novca i da je to „uvredljivo“ u odbrani digniteta nečega što bi trebalo da bude noseći stub identiteta svih građana jedne države.

Naveo je da se u Srbiji 50.000 ljudi bavi kulturom i da je 3.000 slobodnih umetnika „bukvalno gladno“.

Ukazao je da je važno da bude više novca za kulturu, jer će onda biti više knjiga u gradskim bibliotekama i folklornih društava, „a manje fizičkog i vršnjačkog nasilja, izvađenih slezina, polomljenih vilica i izmaknutih stolica ljudima koji bi tu decu trebalo da uvode u život“.

Kovačević je istakao da „male države ne brane identitet tenkovima, nego kulturom“.

Naveo je da je u Crnoj Gori zakonom regulisano da se za kulturu izdvaja 2,5 odsto budžeta, a po svetskim standardima država koja izdvaja za kulturu koliko Srbija smatra se državom koja nema kulturnu politiku, nego je kultura „svedena na nivo incidenta“.

„Svetski standard je 3,2 odsto i nemojte da vas lažu da je jedan odsto“, rekao je Kovačević.

Povodom predloga budžeta za Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije, Kovačević je naveo da bi „pod hitno trebalo ukinuti stipendiranje i finansiranje javnih servisa“.

Ocenio je da bi finansiranje javnih servisa trebalo oročiti i pronaći neku vrstu „represivnog aparata“ i upozoriti na vreme da od 2025. godine „toga više neće biti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari