Kovačević: Novinari RTS-a hlade Vučića lepezom umesto da ga intervjuišu 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje usvojio je danas izveštaj o radu Radio-televizije Srbije (RTS) sa devet glasova „za“, četiri „protiv“, jedan član Odbora se uzdržao, a sednicu koja je trajala duže od tri sata obeležila rasprava o trošenju novca radi angažovanja spoljnih produkcija na javnom servisu i izostanku političkih emisija.

Poslanik Narodne stranke i predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Siniša Kovačević izjavio je danas da je Radio-televizija Srbije (RTS) u dubokoj stvaralačkoj kizi i krizi rukovođenja jer na toj televiziji nije mesto emisijama tipa „na večeri kod Zorice Brunclik“ i ne priliči joj da se voditeljke u novogodišnjem programu obučene u garderobu iz „Travijate“ tuku oko mikrofona sa Darom Bubamarom.

„Nađite novog Bajforda da nam napravi novi ’Neven’ i novi ’Poletarac’. Neka novinar RTS-a intervjuiše predsednika Srbije Aleksandra Vulića, a ne da ga hladi lepezom“, rekao je Kovačević direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću na sednici odbora na kojoj se raspravljalo o finansijskom izveštaju te televizije za 2021. godinu.

„Zar zaista mislite da bi diplomirani sociolog trebalo da vodi zabavni program? Zar mislite da mi koji smo odrastali na emisijama ’Neven’, ’Poletarac’, ’Na slovo na slovo’, i koje su podizali Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Vera Belogrlić, Donka Špiček… Ne bi sada svojoj deci i unucima trebalo da ponudimo neki novi ’Neven’“, pitao je Kovačević Bujoševića.

Kovačević je upitao Bujoševića sa koliko sekundi reklamnog prostora raspolaže RTS, po kojoj ceni ih prodaje i koliki prihod od toga ostvaruje.

Kovačević je podsetio da su ranije „u redakcijama televizije sedeli“ Pavle Ugrinov, Slobodan Selenić, Aleksandar Popović, Muharem Pervić, Filip David, Radomir Putnik i Milovan Vitezović.

„Ponedeljkom su bile emitovane premijere drama, i to 40 drama godišnje, a za premijerne ponedeljke pisali su Danilo Kiš, Borislav Pekić, Brana Crnčević i Miodrag Bulatović“, rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je zabrinjavajuće što su u sukobu Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS-a Branko Klanšček.

„Sa lapidarnom lakoćom se prelazi preko činjenice da se pokriva gubitak RTS-a od dva miliona evra u 2021. godini“, naveo je Kovačević.

Kovačević je najavio da će uskoro zakazati sednicu odbora o informativnom programu RTS-a na koju će pozvati Bujoševića i urednika tog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Poslanik Narodne stranke je istakao da je RTS „ugaoni kamen srpske kulture“ i da mora da svake godine snima sve premijere u profesionalnim pozorištima.

„Siguran sam da će za 20 godina neko hteti da magistrira na opusu Dejana Mijača, ali toga neće biti, a snimanjem predstavam ništa ne gubite, nego dobijate dva do četiri sata odličnog programa“, zaključio je Kovačević.

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević je, odgovarajući na primedbe poslanika da nema političke emisije, rekao da umesto „Upitnika“ postoji emisija „Takovska 10“, a da umesto emisije „Da, možda, ne“ sada ide emisija „Četvrtkom u 9“.

Koliko je predsedničkih tv-duela bilo od uspostavlanja višepartijskog sistema u Srbiji? Koštunica – Labus, Tadić – Nikolić i to u drugom krugu izbora. Ne postoji nijedan više, rekao je Bujošević.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović dobacio je da on nikada nije bio četvrtkom u 21 sat na RTS.

Poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović istakao je da se ne slaže sa predsednikom Dveri Boškom Obradovićem oko politike, ali je saglasan sa stavom da je Radio-televizija javni servis, koji se finansira javnim novcem, pa „ništa ne fali“ da se govori o tome ko prima koliku platu i koja serija je koliko plaćena.

Vi ne ispunjavate svoju ulogu javnog servisa, to čine nezavisni mediji, koje ova vlast naziva tajkunskim i koji su govorili o temama o kojima ste vi ćutali, rekao je Lazović i naglasio da je Bujoševića cenio kao novinara dok je imao emisiju „Nije srpski ćutati“.

Šta se dogodilo pa smo došli dovde? U vašoj emisiji su mogli da dolaze ljudi iz opozicije da iznose stavove i argumente na različite teme. Kako osoba, koja je negovala debatu i zna kako se to radi, nema takve političke emisije sada kada je na vodećem mestu na RTS, upitao je Lazović.

Da li je neka vrsta pritiska izvršena na vas da toga nema, rekao je lazović.

On je zatražio odgovore od Bujoševića na pitanja šta zaposleni na RTS rade za platu, a angažovani su u spoljnim produkcijama i koliko je, u novcu, taj procenat spoljnih produkcija.

Predsednik UO Branislav Klanšček rekao je da je za spoljne produkcije u 2021. godini dato 32 miliona evra, od 41 milion evra koliki je bio budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari