Kovid ambulanti u Nišu dnevno se javlja skoro 400 građana 1Foto sajt kc nis

Kovid ambulanti Doma zdravlja u Nišu javlja se sve veći broj građana sa simptomima koji bi mogli ukazivati na Kovid 19, a povećava se i broj  pacijenata kod kojih su PCR i serološki testovi pozitivni na korona virus, potvrđeno je za naš list iz više izvora.

Prema izvorima Danasa, koje u značajnom delu potvrđuju i izveštaji na veb- sajtu Doma zdravlja, u kovid ambulanti te ustanove krajem prošle sedmice dnevno je pregledano skoro 400 pacijenata, a urađeno više od 40 PCR testova. Samo do prošlog ponedeljka 26. oktobra broj pacijenata koji su se dnevno obraćali ovoj kovid ambulanti bio je manji od 300, a broj uzetih PCR uzoraka ispod 20. Broj javljanja takvih pacijenata početkom septembra na dnevnom novou nije prelazio 200.

Na sajtu Doma zdravlja poslednji put je saopšteno da se u prošli petak, 30. oktobra, kovid ambulanti javilo 395 pacijenata, od kojih 104 prvi put, a 291 na kontrolni pregled. PCR metodom su testirana 43 pacijenta, a radiografija pluća urađena je za 37 pacijenata, dodaje se na sajtu.

Prema preciznijem izveštaju Doma zdravlja koji se dostavlja Gradskom štabu za vanredne situacije, a u koji je Danas imao uvid, toga dana je PCR testovima utvrđeno da je 19 građana pozitivno, među kojima najviše radnika kompanije “Leoni” (četiri), penzionera (tri) i MUP-a Srbije (dva), kao i po jedan zdravstveni radnik, pripadnik Vojske Srbije, Apelacionog suda, Osnovne škole “Stefan Nemanja” i nekih privatnih firmi. U izveštaju je navedeno da je tog dana urađeno i 65 seroloških testova kojima se detektuje prisustvo antitela, a da su dva takva testa bila pozitivna. Rentgen pluća koji je urađen kod 37 pacijenata otkrio je šest “pozitivnih nalaza”, od kojih su dva bila “teža”, a četiri “lakša”.

Na sajtu Doma zdravlja objavljeno je da se prethodnog dana, u četvrtak 29. oktobra, u kovid ambulantu javilo 325 pacijenata sa simptomima koji mogu ukazivati na korona infekciju, od kojih 90 prvi put, a 235 na kontrolni pregled. PCR metodom je testirano 44 pacijenata, a kod 47 je urađena radiografija pluća, navedeno je.

Izveštaj Doma zdravlja za Gradski štab, u koji smo imali uvid, precizira da je toga dana uzeto 44 briseva za PCR testiranje, a da je 20 rezultata takvog testiranja bilo pozitivno. Među građanima sa pozitivnim PCR testom najviše je bilo zaposlenih u MUP-u Srbije (četvoro), nezaposlenih (troje), radnika kompanija Jura (dvoje), zdravstvenih radnika (dvoje) i studenata Pravnog fakulteta (dvoje). Po jedan PCR pozitivni pacijent je zaposlen u Vojsci Srbije, Poštama Srbije, Železnicama Srbije i nekim privatnim firmama.

U izveštaju je navedeno da je tog dana urađeno i 58 seroloških testova, a da su rezultati tri takva testa pozitivni. Rentgen pluća koji je urađen u 47 slučajeva otkrio je 12 pacijenata sa pozitivnim nalazom, od kojih pet sa “težim”, dva sa “srednim” i pet sa “lakšim” nalazom.

– Podaci iz našeg izveštaja za Gradski štab o broju građana koji nam se javljaju, kao i onih koji su pozitivni na PCR i serološka testiranja su tačni. Izvesno je da od 26. oktobra postoji povećanje broja pacijenata koji nam se javljaju, kao i pozitivnih rezultata na testiranja, koja se, pak, ne rade samo kod nas već i u niškom Institutu za javno zdravlje. Zbog ovakvog trenda smo između ostalog produžili radno vreme kovid ambulante do 22 časa- kaže za Danas Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja.

Dom zdravlja Niš je, inače, najveća ustanova primarnog zdravstva u Srbiji i na Balkanu, koja pokriva teritoriju Niša, sa oko 300 hiljada građana, kao i dela juga Srbije. Ima oko 70 organizacionih jedinica i ambulanti, te više od 450 zaposlenih.

Svaki drugi zaraženi je iz niške Jure

Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, rekao je prošlog vikenda da od ukupnog broja zaraženih u Nišu u poslednja dva meseca polovinu čine zaposleni u niškoj fabrici Jure.

– Od 1. septembra do 29. oktobra pozitivan test na kovid stigao je za 169 radnika Jure, što čini 56, 2 odsto svih novoobolelih u Nišu u prethodna dva meseca- kazao je Tiodorović za Južne vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari