Kragujevac dobio ekološki portal 1Foto: Grad Kragujevac

U Kragujevcu je danas predstavljen portal www.ekologijakragujevac.rs na kome će biti predstavljane sve aktivnosti koje se tiču zaštite životne sredine na teritoriji grada.

Sajt je napravilo udruženje Prvi prvi na skali, a grad je za izradu i ažurirnje izdvojio 150.000 dinara.

Zastupnik ovog udruženja Dejan Milošević je na predstavljanju sajta istakao da je veoma važno da sva udruženja koja se bave ekologijom i zaštitom životne sredine budu na jednom mestu.

– Pripremajući se za izradu sajta utvrdili smo da najveći broj eko udruženja nema dovoljnu vidljivost i da je zato bila potrebna jedna adresa koja bi se njima bavila. Zahvaljujući gradu i partnerima koji su uradili tehički deo, sajt je od danas dostupan svim udruženjima i građanima.

Ovo je samo jedna u nizu mera koja se tiče ekologije u Kragujevcu budući da će od septembra na snagu stupiti odluka odbornika o akciji “Vrati dah prirodi i posadi drvo”.

U okviru ove akcije svi investitori su u obavezi da na svakih 1.000 kvadrata bruto površine objekta u izgradnji posade jedno drvo.

Ukoliko je objekat veći, treba drvo da posade na svakih 500 kvadrata.

U oktobru počinje i sprovođenje odluke koja se tiče zamene filtera na bazi aktivnog uglja za sve pekare, mesare i trgovine brze hrane kako bi se sprečilo zagađivanje vazduha i širenje neprijatnih mirisa.

Iz Gradske uprave je najavljeno i pokretanje postupka izrade Programa zaštite životne sredine na teritoriji grada Kragujevca za period od 2023 – 2033. godine.

Njemu će prethoditi procena stanja životne sredine na teritoriji grada kako bi se utvrdili problemi i bio urađen akcioni plan za njihovo rešavanje.

U Kragujevcu su trenutno na snazi dva ekološka projekta – prikupljanje staklene ambalaže i reciklaža baterija i sijalica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari