Kragujevac dobio onlajn platformu za održivi javni prevoz 1Foto: Ekobus.rs

Strukovno udruženje Sigurne staze pokrenulo je vebsajt www.ekobus.rs, sa idejom da izmeri koliko javni prevoz u Kragujevcu doprinosi zagađenju vazduha u tom gradu.

Analizom podataka o kvalitetu vazduha i kretanju gradskog prevoza utvrđeno je da je javni gradski prevoz mali izvor zagađenja vazduha.

To ga čini izborom za kretanje kroz grad koji je dobar za životnu sredinu.

Kroz ovu inicijativu, udruženje Sigurne staze želi da ukaže donosiocima odluka u Gradu Kragujevcu na koji način bi trebalo da se optimizuje javni prevoz, uzimajući u obzir zagađenje vazduha, kao i na potrebu za stalnim unapređenjem voznog parka nabavkom vozila novijih generacija koja manje zagađuju životnu sredinu i vazduh.

Analizirajući istorijske podatke nivoa izmerenog zagađenja vazduha po godišnjim dobima na odabranim lokacijama i učestalost gradskog prevoza grada Kragujevca, na grafikonima koji su dostupni na sajtu www.ekobus.rs uočljivo je nepodudaranje „pikova“ čestičnog zagađenja (PM2.5 i PM 10) izmerenog na mernim stanicama sa „pikovima“ u frekventnosti gradskog autobuskog saobraćaja.

Vebsajt se zasniva na GIS (geografski informacioni sistemi) tehnologiji, te vizuelno i prostorno prikazuje podatke o svim trasama javnog gradskog prevoza i „pikovima“ u zagađenju vazduha tokom dana, koristeći zvanične izvore podataka, kao i građanske merne stanice.

Na taj način, sajt Ekobus kroz tehnologiju i upotrebu otvorenih podataka pomaže razvoj „pametnih gradova“, odnosno gradova koji koriste nove tehnologije kako bi unapredili život u lokalnoj zajednici, osluškujući potrebe građana i građanki.

Istovremeno, doprinosi stvaranju održivih gradova – pristupačnih, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina – što je jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Platforma Ekobus realizovana je u okviru projekta “Otvoreni podaci za održivi razvoj”, koji sprovodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.