Kragujevac: Potporučnik, spoljni saradnik, gradonačelnik 1Foto: Info služba SNS Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić pored te funkcije ima još jednu koja se finansira sredstvima prikupljenim od poreza i doprinosa građana.

Pored plate koju dobija kao gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić prima i novčane prinadležnosti u Narodnoj banci Srbije kao spoljni saradnik giuvernera NBS.

Iako je čitava upravljačka struktura NBS-a javno dostupna, ime Nikole Dašića se nigde ne pojavljuje.

Ipak, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije on funkciju spoljnog saradnika NBS obavlja od 15. septembra 2020. godine, a na funkciju gradonačelnika izabran je 24. avgusta iste, dakle nepunih mesec dana ranije.

U nepunih mesec dana postavljen na dve značajne funkcije sa gradonačelničkom platom od 110.743,28, dok kao spoljni saradnik NBS svakog meseca dobija 110.000 dinara.

Podaci kojima raspolažemo datiraju od 21.aprila prošle godine i od tada nije bilo izmena.

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, prema zvaničnim podacima, potiče iz oficirske porodice i rođen je 1975. godine u Ljubljani.

U Kragujevcu završava Ekonomsku školu, a Vojnotehničku akademiju u Beogradu 2002. godine.

Malo zabune oko početka karijere Nikole Dašića izaziva njegova prezentacija na Vikipediji i zvanični podaci sa sajta Grada Kragujevca.

Na sajtu grada stoji da je karijeru je počeo kao pomoćnik glavnog računovođe u „PP Stari hrast“ gde je radio od 1993. do 1994.godine.

U preduzeću „MV Interkom“ Kragujevac radio je u periodu od 1998. do 1999. godine kao menadžer prodaje.

Na Vikipediji stoji da prvo zaposlenje nalazi iste godine kada je diplomirao i to kao upravnik logističke jedinice za snabdevanje i opremanje Generalštaba i Ministarstva odbrane i u činu potporučnika.

Tri godine kasnije, 2005. godine počinje da radi u Agenciji za privatizaciju, kao pomoćnik rukovodioca projekta, da bi nešto kasnije postao direktor Regionalnog centra u Kragujevcu.

Od 2012. godine počinje da radi u Narodnoj banci Srbije na poziciji direktora odeljenja Prinudne naplate u Kragujevcu.

Pola godine kasnije Nikola Dašić, na poziv guvernera NBS, prelazi u Beograd kako bi zauzeo poziciju ličnog savetnika za regionalni nadzor u filijalama u Kragujevcu, Nišu i Užicu.

Takođe postaje i koordinator Sektora za poslove sa gotovinom i trezorskim odeljenjima u filijalama u Beogradu i Novom Sadu.

Kada je pred lokalne izbore 2020. godine umesto dotadašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića, na prvo mesto izašlo njegovo ime, društvenim mrežama je kružio tajno napravljeni navodni snimak sukoba Nikole Dašića i jedne članice SNS-a kojoj je navodno pretio otkazom ukoliko povuče svoju kandidaturu za odbornicu.

Na snimku koji je, pretpostavlja se, potekao od članova SNS u Kragujevcu, čuje se kako joj Dašić preti otkazom i ukoliko ne podrži njegovu kandidaturu za gradonačelnika.

Uprkos možda i zvučnoj radnoj biografiji, o Nikoli Dašiću se u Kragujevcu do njegove kandidature za gradonačelnika, jako malo znalo.

Dotadašnji gradonačelnik Nikolić izjavljivao je da je Dašić njegov kandidat, a gradom su kružile priče da su kumovi.

Nikola Dašić tvrdi da je jedan od osnivača gradskog odbora SNS u Kragujevcu i član Izvršnog odbora te stranke.

Oženjen je i otac tri ćerke.

Do zaključivanja ovog teksta redakciji Danasa iz kabineta gradonačelnika Dašića, nije stiglo objašnjenje o tome kakve poslove obavlja u svojstvu spoljnog saradnika guvernera NBS.

U međuvremenu im je isteklo i radno vreme, te ćemo informacije, ukoliko ih dobijemo, objaviti naknadno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari