Kragujevac: Invalidi bez plata, nadležna ministarstva bez rešenja 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Ministartvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja ne može da pomogne kragujevačkom Grafoprometu, kao ni drugim državnim preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidietom, navodi se u odgovoru tog ministarstva na nedavno otvoreno pismo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Pismom je upozoreno da rečena preduzeća nisu obuhvaćena Programom ekonomskih mera Vlade za prevazilaženje posledica epidemije COVID 19, te da radnici tih firmi, mahom osobe sa invaliditetom, nisu primili plate za april, a po svemu sudeći, neće ni za maj.

Zbog toga se SSS u Kragujevcu danas obratio premijerki Ani Brnabić i od nje zatražio da Vlada obezbedi novac za plate zaposlenima u ovim preduzećima, čije je poslovanje ugroženo ne epidemijom COVID 19, već i državnom nebrigom, kao nenamirenim potraživanjima od državnih ustanova i institucija.

Podsetimo da kragujevačke firme Grafopromet i Šumadija DES, kao i još 14 domaćih preduzeća profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI) koje su u stopostotnom vlasništvu države nisu dobila novac predviđen Programom ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, jer se ovaj program odnosi samo na privatna preduzeća.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca se, otuda, 25. maja otvorenim pismom obratio ministru rada Zoranu Đorđeviću i na primeru kragujevačkog Grafoprometa, čiji su radnici ostali bez aprilskih zarada, ukazao mu na nezavidnu poslovno-finansijsku situaciju u svim državnim firmama te vrste u Srbiji.

Predsednik SSS u Kragujevcu Jugoslav Ristić kaže da ga je Ministarstvo rada u svom odgovou uputilo na Ministarstvo finansija, u kojem, opet, kažu da je Program ekonomskih mera za pomoć privredi donela Vlada…

– Naše obraćanje ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću i odgovor koji smo dobili od tog ninistarstva, nije obezbedilo isplatu zarada u preduzeću Grafopromet koje je 100 odsto u državnom vlasništvu, i koje zapošljava 30 radnika od kojih su 18 invalidi, od čega su 13 lica sa posebnim potrebama. Transmisija problema na drugo ministarstvo ne vodi rešenju, naveo je Ristić u pismu premijerki Brnabić, naglašavajući  da je 30 radnika Grafopromera ostalo bez sredstava za život, jer već duži period ne primaju plate.

Napomenuo je, pritom, da u Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je njih 16 u državnom vlasništvu, a ostala su privatna, koja su, za razliku od državnih, obuhvaćena Programom ekonomskih mera Vlade.

Radnicima državnih preduzeća, istakao je Ristić, neshvatljiva ova podela, koja za posledicu ima diskriminaciju osoba sa invaliditetom koje nisu zaposlene u privatnim firmama.

– Da li to znači da ova preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje? Odlukom Vlade o merama pomoći privredi, ovih 16 preduzeća isključeno je i iz mogućnosti vezane za dobijanja povoljnih kredita, piše lider kragujevačkih sindikalaca premijerki Brnabić, uz konstataciju da je potpuno neprihvatljivo razdvajanje radnika na one koji rade u privatnim ili državnim preduzećima. Tim pre što i u jednim i u drugim većinu čine invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

– Sindikat traži od Vlade Republike Srbije da hitno obezbedi sredstva i pomogne Grafoprometu i ostalim državnim preduzećima te vrste, bar toliko koliko je pomogla privatnim preduzećima iste delatnosti, kao i da saopšti kakve su namere države prema ovim preduzećima, navodi se u Ristićevom pismu Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari