Ministarstvo: 705 miliona dinara izdvojeno za preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom 1Foto: Shutterstock/pryzmat

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević izjavila je danas da je iz budžeta Srbije ove godine izdvojeno 705 miliona dinara za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U saopštenju, navodi se da je Barošević na sednici Skupštine udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom – UIPS u Kikindi, najavila da će u avgustu biti raspisan javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini.

Na sednici UIPS-a ocenjeno je da je podrška države od velike važnosti imajući u vidu da ta privredna društva predstavljaju značajan resurs zapošljavanja te kategorije teže zapošljivih lica, budući da svako od tih preduzeća ima u radnom odnosu 50 odsto i više zaposlenih osoba sa invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, kao i da posluju na tržišnom principu.

U Srbiji registrovano je 59 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u kojima radi 1.558 zaposlenih, od kojih je 1.002 osobe sa invaliditetom, a od toga su 45,27 odsto žene, stoji u saopštenju.

Ta preduzeća teritorijalno su rasprostranjena na području 25 lokalnih samouprava, proizvode više od 280 različitih proizvoda i pružaju raznovrsne usluge (knjigovodstvo i finansije, sortiranje i pakovanje voća i povrća, zrnastih i praškastih proizvoda i ostale robe široke potrošnje, usluge šivenja, hemijskog čišćenja, održavanja higijene prostora).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari