Kragujevac: Korona "pomogla" da se otkrije rak pluća u ranoj fazi 1Foto: Z.S.M.

Ako je moguće da postoji neka korist ili „kolateralna šteta“ od pandemije kovida onda je to veliki broj pregleda i snimanja pluća. Na taj način su otkrivene druge bolesti disajnih organa, poput karcinoma pluća, tuberkuloze ili cisti, a što je omogućilo tim pacijentima da ranije počnu lečenje. Ipak, kragujevački lekari koji se već dve godine bore sa koronom ističu da taj broj otkrivenih drugih bolesti respiratornog sistema nije tako veliki i statistički značajan, kao što se to ovih dana predstavlja.

– Ako ništa drugo, kod tih pacijenata je korona zaista doprinela da se te bolesti ranije otkriju i dijagnostikuju i izleče – kaže doktork Sanja Kojić, načelnica opšte medicine Doma zdravlja Kragujevac, koja je dve godine u najvećoj kovid ambulanti u Šumadiji.

Tokom tog perioda, kako ona kaže, samo u toj ambulanti pregledano je više od 250.000 ljudi.

– Oko 90 odsto od svih tih pacijenata je barem jednom snimilo pluća. Ostalih 10 odsto su bili pacijenti koji su imali blage simptome – gubitak čula ukusa ili mirisa, blagu promuklost, zapušen nos. Svako ko je imao visoku temperaturu, kašaljao ili bio očigledno kovid pozitivan, barem jednom je snimao pluća – kaže ona.

Prema njenim rečima, dešavalo se da otkrije jedna slučaj u dva meseca, odnosno da pacijent ima neku sumnjivu promenu na plućima.

Kragujevac: Korona "pomogla" da se otkrije rak pluća u ranoj fazi 2
Doktorka Sanja Kojić – za 24 meseca samo u ovoj kovid ambulanti pregledano više od 250.000 ljudi Foto: Z.S.M.

– To jeste sreća u nesreći, za tog pacijenta da se zbog pregleda zbog korone pokažu takvi nalazi skrininga ili ranog otkrivanja karcinom pluća ili drugih oboljenja. Nažalost, mi te pacijente nismo mogli da propratimo do kraja, šta se desilo sa njima. Naš predlog je bio da se uradi dalji skener pluća. A, oni su po isteku izolacije odlazili kod svojih izabranih lekara i bili upućivani na dalja ispitivanja. Ono što se stvarno nadamo da im je ova dijagnostika pomogla – kaže ona.

Da statistički podaci za ove slučajeve ne postoje i da nije evidentiran tačan broj otkrivenih slučajeva drugih bolesti pluća prilikom snimanja pacijenata obolelih od kovida kaže i doktorka Zorica Ristić, pulmolog kragujevačkog Doma zdravlja, takođe, već dve godine na prvoj liniji borbe sa kovidom.

– Istina je da smo kod nekih pacijenata tokom pregleda zbog korone otkrili tuberkulozu ili prisustvo neke, najverovatnije maligne bolesti. Ipak, za potvrdu takvih dijagnoza neophodno je da se uradi multislajzni skener. Nažalost, mi nismo imali kod takvih slučajeva povratnu informaciju jer pacijent koji završi lečenje od korone on se više ne vraća u naš respiratorni centar – ističe doktorka Ristić.

Ona je pregledajući kovid pacijente za ove dve godine otkrila tri slučaja tuberkuloze i ti pacijenti su sada u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti na Ozrenu.

– Što se tiče senki na plućima, kojih je bilo više, koje su upućivale na maligna oboljenja upućivali smo pacijente na dalja snimanja i nekada smo dobijali povratnu informaciju o njihovom daljem stanju ali uglavnom ne -ponavlja ona.

Prema njenim rečima, bilo je i obrnutih situcija da su njihovi stalni pacijenti u ATD-u, oboleli od astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i mnogi drugi oboleli od hroničnih bolesti baš izbegavali da dolaze na preglede i kontrole, plašeći se da ne dobiju koronu.

– Dijagnostika je generalno bila problem, s obzirom na to da je Klinika za pulmologiju Kliničkog centra bila u kovid sistemu, pa su u tim periodima i bronhoskopije rađene sporadično, kad „izađu iz kovida” a, to je ponekad bukvalno bivalo na par dana, ali dijagnostika nije mogla da se odradi svaki put i do kraja – zaključuje doktorka Ristić.

Da takva vrsta, iako iznuđena sasvim drugim povodom, kovid pregledom može da bude svojevrsna „sreća u nesreći” saglasna je i doktorka Biljana Veljković, portparolka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu poznatije kao „Zastavina ambulanta”.

Kragujevac: Korona "pomogla" da se otkrije rak pluća u ranoj fazi 3
Otkriveni su sporadični slučajevi karcinoma i tuberkuloze ali su se hronični pacijenti u strahu od korone plašili da dolaze na preglede – doktorka Zorica Ristić Foto: Z.S.M.

Njihova ustanova, po potrebi, kao druga ambulanta bila u kovid sistemu kragujevačkog zdravstva četiri puta i sada je u tom režimu rada od 8. januara.

– Postojao je izvestan broj pacijenata kod kojih su tokom kovid pregleda otkrivene i druge bolesti pluća ali, na žalost o tome nije vođena statistika – kaže ona, dodajući da je od početka godine kod njih urađeno 23.000 pregleda potencijalnih kovid pacijenata i 3.500 snimanja pluća.

Doktor Aleksandar Zlatić, specijalista radiologije u ovoj ustanovi, kaže da je od 8. januara od tih 3.500 snimaka pluća, otkriveno par karcinoma, tri tuberkuloze i nekoliko cisti, što je po njemu, na ukupan broj pregleda – sporadično, zanemarljivo i, ni u kom slučju nije bilo značajno da bi se na bilo koji način statistički obrađivalo.

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru kažu da je u našem zdravstvenom sistemu upravo uloga dijagnostikovanja na domovima zdravlja koji šalju pacijente kod njih na dalje preglede.

Oni, za sada, nemaju neke konkretne podatke ili analize ovakvih slučajeva, ali kada ih budu imali i sistematizovali proslediće ih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari