Kragujevac: Najugroženije izbegličke porodice dobiće drva za ogrev 1Foto: V. Ristić

Najugroženije izbegle i interno raseljene porodice koje žive na teritoriji Kragujevca mogu da se prijave za drva za ogrev u Povereništvu za izbegla, prognana i interno raseljena lica.

Gradu Kragujevcu su, odlukom Komesarijata za izbeglice i migracije, odobrena sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara koja bi, za prevazilaženje teškoća u obezbeđivanju energenata za zimu, trebalo da budu dodeljena 50 porodica. Maksimalni iznos po jednoj porodici je 25.000 dinara.

Gordana Damjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, je istakla da Kragujevac unazad godinama ima dobru saradnju sa Komesarijatom.

Tako u oblasti socijalne zaštite Grad participira sa deset procenata u svim grantovima i projektima koje organizuje Komesarijat za izbeglice.

– Naš veliki uspeh je činjenica da smo 2011. godine imali oko 11.500 izbeglih i interno raseljenih lica, dok je danas broj onih koji se obraćaju Povereništvu između 300 i 400. Svega deset porodica još uvek nismo zbrinuli i oni su nam prioritet, istakla je Damnjanović.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu realizovana tri projekta sa ciljem poboljšanja uslova stanovanja izbeglih i interno raseljenih lica kroz nabavku građevinskog materijala ukupne vrednosti od 5,4 miliona dinara.

Kroz te Projekte obezbeđen je građevinski materijal za 11 porodica.

Grad je, po njenim rečima, učestvovao i u projetku osnaživanja i jačanja kapaciteta Povereništva, u kome je pribavljena računarska oprema u iznosu od 242.000 dinara.

Takođe, za deset ukrajinskih porodica obezbeđeni su paketi hrane i higijene, a donacijom UNHCR-a za devetoro dece obezbeđen je školski pribor.

Značajnu ulogu u zbrinjavanju i prihvatanju izbeglica iz Ukrajine odigrao je i Crveni krst Kragujevac.

Više vesti zi ovog grada čitajte na posevbnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari