Kragujevac: Naprednjaci vređali novinare Glasa Šumadije 1Foto: Screenshot

Mrzitelji i “lokalni novinarčići u pokušaju”- tako je u saopštenju Gradski odbor Srpske napredne stranke nazvao novinare kragujevačkog potrala Glas Šumadije.

Lokalni naprednjaci su ovako reagovali na tekst o Kragujevčanima koji su organizovano, u nekoliko autobusa, išli u Novi Sad na obeležavanje Dana sećanja na žrtve “Oluje”, koji je ovaj portal objavio u prošlog četvrtka.

U saopštenju se navodi da je dat “projektni zadatak” da se na svaki način omalovaži veličanstveni skup, kao i da je povod iskorišćen da se “ispale salve mržnje” prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

Lokalni naprednjaci su istakli da su se izvesni kragujevački portali svim silama upinjali u ismevanju i nipodaštavanju učesnika ove manifestacije, a novinare portala Glas Šumadije su nazvali “lokalni novinarčići u pokušaju” koji se bave prebrojavanjem autobusa i vetovatno fingiranim anketama učesnika pomena u Novom Sadu.

Jovanka Nikolić, urednica portala Glas Šumadije, za Danas ističe da nije očekivala ovakvu reakciju Gradskog odbora Srpske napredne strane, naročito jer su ih i njihovi aktivisti i zaposleni u javnim preduzećima, koji su bili primorani da idu u Novi Sad, danima pre ovog događaja obaveštavali gde je okupljanje i kada se polazi.

– Mi izveštavamo o svim događajima u gradu. Da je opozicija isto to radila, izvestili bismo i o tome. Oni su u trenutku kada korona divlja u Kragujevcu, na temperaturi koja se bližila 40 stepenu poslali mlade sportiste i ljude zaposlene na određeno vreme autobusima u Novi Sad. Zaposlenima u javnim preduzećima se pretilo, jer mesni odbori SNS nisu mogli da sakupe ljude za put. Ništa od toga Glas Šumadije nije izmislio, ističe Nikolić.

Ona objašnjava da je ovakva reakcija nastala zbog toga što SNS u Kragujevcu trpi velike pritiske iz Beograda, jer je grad u ozbiljnim finansijskim problemima, a sve velike investicije su zaustavljene.

Radovi na Tržnici stoje, na severnoj obilaznici nisu ni počeli, tako da, prema rečima Nikolić, lokalni naprednjaci na ovaj način samo skreću pažnju sa većih problema.

Povodom vređanja novinara Glasa Šumadije u Kragujevcu su tokom vikenda reagovale brojne organizacije i političke partije.

One su stale u odbranu, kako navode, slobodnog i objektivnog obaveštavanja građana Kragujevca, a lokalne naprednjake su optužili za radikalsku retoriku.

Iz Narodne stranke su osudili napad na portal Glas Šumadije i istakli da lokalni naprednjaci po ugledu na svoju partijsku vrhušku ovako neprimerenom i antidemokratskom reakcijom pokazuju prezir prema slobodi medija i nezavisnom novinarstvu.

Iz Stranke slobode i pravde su napad na Glas Šumadije nazvali “još jednim vidom pasivne agresije vladajućih”.

– Očigledno je da Gradski odbor Srpske napredne stranke u želji da sačuva rejting i izbegne smenu na narednim lokalnim izborima ne preza ni od čega, pa tako ni od težnje da zaplaši novinare koji su samo radili svoj posao, ističu u SSP-u.

U Pokretu Zajedno za Kragujevac kažu da u Srbiji vlada medijski mrak, a da je situacija u Kragujevcu ista, ako ne i gora.

Oni podsećaju da je Radio televizija Kragujevac za “istinito” informisanje iz budžeta grada dobila 400 miliona dinara, a da su građani dobili sve, sem objektivnog i istinitog informisanja, osim o mitinzima i “uspesima kragujevačkih naprednjaka”.

Iz neformalne grupe građana Kragujevac slobodno su, takođe, osudili napade na Glas Šumadije, ističući da od naslednika ratnohuškačke Srpske radikalne stranke i ne treba očekivati pristojno obraćanje, kao ni kulturu dijaloga ili bilo šta što bi moglo da nasluti na evropske vrednosti.

U Demokratskoj stranci ističu da je u Kragujevcu, mestu nastanka srpskog novinarstva i “Novina serbskih” neoprostivo da se bilo koja organizacija uvredama i diskvalifikacijama odnosi prema medijima i novinarima.

– Posebno je opasno i neprihvatljivo kada to čini stranka na vlasti jer se na taj način ugrožava bezbednost pripadnika ove profesije, crtajući im metu na čelu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari