Kragujevac: Omladina JAZAS-a organizovala testiranje na HIV 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, omladina JAZAS-a organizovala je besplatno testiranje na HIV za sve zainteresovane Kragujevčane.

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a, tokom popodnevnih sati 1. decembra, Omladina JAZAS – a, organizovala je testiranje na HIV brzim testom. Takođe, zainteresovani Kragujevčani su, pre i posle testiranja, mogli da dobiju i stručne savete.

Ova organizaija svake godine na Dan borbe protiv HIV – a dodeljuje i nagradu za doprinos u HIV prevenciji. Ove godine nagradu je dobila kragujevačka Kancelarija za mlade.

Kragujevački Institut za javno zdravlje trenutno realizuje program edukacije mladih o načinima polno prenosivih bolesti i infekcija sa ciljem da ohrabre mlade i povećaju broj testiranih na HIV i druge polne bolesti koje obavlja Savetovalište za HIV pri Institutu.

U ovom savetovalištu, gotovo svakodnevno, svaki naš sugrađanin, bez obzira da li ima ličnu dokumentaciju ili ne, može da proveri svoj HIV status”, rekla je doktorka Ivana Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Ona je naglasila i da su testiranja anonimna i besplatna, kao i da je obezbeđeno dovoljno brzih testova i za druge polno prenosive bolesti poput hepatitisa B i C, ili sifilisa.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, od početka pandemije korona virusom, kod 99 osoba potvrđeno је prisustvo virusa HIV. Njihova je pretpostavka da inficiranih ima znatno više među onima koji se nisu testirali.

Ono što zabrinjava lekare u Instutut za javno zdravlje Kragujevac je činjenica da se pacijenti javljaju tek kada je bolest već uznapredovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari