Kragujevac postaje "silicijumska dolina", predstavljen koncept Inovacionog distrikta 1Foto: Grad Kragujevac

U prostorijama Data centra u Kragujevcu danas je predstavljeno idejno rešenje izgradnje treće faze ovog centra i njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt.

Prezentaciji, koja je organizovana za predstavnike Gradske uprave, akademske zajednice, privrede i civilnog sektora, prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je istakao da će Kragujevac biti ogledni grad u kome će se razvijati smart city koncept, dok će deo Inovacionog distrikta činiti budući naučno-tehnološki park.

– Imajući u vidu da već sada najveće svetske IT kompanije, kao što su IBM i Oracle, smeštaju svoju opremu i podatke u Državni data centar, možemo da kažemo da Kragujevac postaje “silicijumska dolina” Srbije i da će izgradnjom Inovacionog disktrikta postati i centar digitalizacije i inovaciono-kreativnih tehnologija, istakao je ministar Jovanović.

Nova zgrada Državnog data centra, najsavremenijeg centra za čuvanje podataka u regionu, nalaziće se pored dva već izgrađena objekta, na površini 4,5 hektara, sa kapaciteom izgradnje od 60.000 kvadratnih metara.

Inovacioni disktrikt je zamišljen kao centar sa zabavnim i sportskim sadržajima u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

U njemu će komercijalni zakupci prostora imati potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost.

Planirano je da se u okviru distrikta izgradi i prostor za biznis inkubatore, startapove, deo za primenu veštačke inteligencije u kome će se nalaziti centar za razvoj robotike, Smart city centar, kao i deo za bioinformatiku i bioinženjering i edukativni centar za obuku studenta.

Prema najavama ministra Jovanovića tokom 2023. godine trebalo bi da bude završeno projektovanje prve faze, dok bi početkom 2024. trebalo da otpočne izgradnja Inovacionog distrikta.

Vrednost investicije zavisiće od projekata, a država je, po rečima ministra, spremna da krene sukcesivno u investiciju, ali je i otvorena za javno-privatna partnersta.

Jovanović je istakao i da je izvoz u IKT sektoru prošle godine prešao cifru od 2,7 milijardi evra, i da je u odnosu na 2021. godinu zabeležen rast od 45 posto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari