Kragujevac: Pre tri godine polomljen spomenik žrtvama ratova iz devedesetih u centru grada i niko još ne reaguje 1Foto: Z.S.M.

Spomenik „Uspenje” koje se nalazi na trgu ispred Skupštine grada Kragujevca oštećen je već tri godine i za to vreme niko nije reagovao da se popravi i dovede u pređašnje stanje. Nadležni kažu da nisu o tome do sada bili obavešteni iako je spomenik bukvalno ispred zgrade Gradske uprave, a oni koji su to primetili nisu imali mogućnosti i sredstva da spomenik obnove.

Spomen obeležje „Uspenje” je podignuto 2007. godine u znak sećanja na sve Kragujevčane koji su poginuli u ratovima od 1991. do 1999. godine. Od tada je više puta skrnavljen na razne načine i devastiran.

Da će 25. marta biti tačno tri godine otkako je prvi put zabeleženo da je odlomljena njuška psa, čija je figura uz čoveka pored kojeg stoji, deo spomenika podsetio je kragujevački portal „Pressek” i konstatovao da za sve ovo vreme niko nije reagovao da se on popravi.

Odlukom lokalne samouprave o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada iz 2009. godine, dopunjenom pet godina kasnije, u Članu 13. jasno je naglašeno da „održavanje spomenika i prostora oko njega vrši nadležno komunalno preduzeće ili ustanova”.

Mere zaštite – konzervatorske i restauratorske sprovode se, prema uslovima koje utvrđuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, a na osnovu pisane prijave o fizičkim i drugim oštećenjima koje se dostavljaju Zavodu.

– Ako je u pitanju kulturno dobro, onda mi propisujemo mere. Ovaj spomenik ne spada u kategoriju kulturnih dobara i nadležna uprava ili fizičko lice bi moralo da nam dostavi dopis u kome bi se navelo šta je oštećeno i u kakvom je stanju te da se na osnovu toga od Zavoda zahtevaju mere tehničke zaštite. Tek nakon toga, mi ih propisujemo i sledi intervencija na oštećenom objektu – kaže Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, napominjući da „takav dopis, do sada nisu dobili”.

Kragujevac: Pre tri godine polomljen spomenik žrtvama ratova iz devedesetih u centru grada i niko još ne reaguje 2
Figura psa na spomeniku „Uspenje” oštećena već tri godine Foto: Z.S.M.

Prema njegovim rečima, nalog za intervencije ili mere zaštite u slučajevima koji su slični ovom, Zavod je najčešće dobijao od gradske Uprave za razvoj ali i od uprava za komunalne ili društvene delatnosti.

Ova ustanova tada popravku, ako ima novca u budžetu vrši od sopstvenih sredstava, a ako ne onda se za finasiranje obraća Gradskoj upravi koja ju je i angažovala.

Karamijalković podseća da su na taj način, prošle godine uradili popravke i konzervatorske radove od svog novca na spomenicima „Prvoj štafeti“, „Tanasku Rajiću“, „Jovanu Ristiću“ i poginulim crvenoarmejcima u obližnjoj Opornici.

U samoj Skupštini grada došlo je do promene nadležnosti uprava, pa ovakva problematika sada spada pod ingerencije gradske Uprave za društvene delatnosti, na čijem je čelu od nedavno na mestu načelnika Nikola Ribarić.

On za „Danas” kaže da nije imao saznanje da je spomenik oštećen, odnosno da se niko nije gradu zvanično obratio po tom pitanju.

– Sada, kada smo obavešteni, reagovaćemo odmah i krećemo u postupak obnove i popravke spomenika. Takođe ćemo se obratiti i Zavodu za zaštitu spomenika i konsultovati se sa njima – kaže je Ribarić.

Kako dodaje Milan Andrić iz Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevca, oni su reagovali više puta zbog oštećenja na ovom spomeniku.

– Prvi put još kada je polomljen nos na figuri čoveka koji stoji sa psom pored centralnog spomenika – kaže on.

Članovi njegovog udruženja na ovom mestu polažu vence tri puta godišnje – 24. marta, na dan početka NATO bombardovanja, Vidovdan i 8. novembra kada je Mitrovdan, njihova slava.

– Mi smo više puta molili i pisali dopise gradskim vlastima, ne samo da se polomljeni spomenik popravi, već i da se obnove table na kojima su pisala imena ljudi koji su poginuli u ratovima od 1991. do 1999. godine. Sve je uvek ostalo na obećanjima tipa „hajde da se vidi za sledeću godinu” ili „kad bude para u budžetu” i tako to stanje traje već nekoliko godina – Andrić i dodaje da su se ovim povodom obraćali i Ministarstvu za rad i boračka pitanja od kojih su dobili odgovor da je to „isključivo nadležnost lokalne samouprave”.

Kragujevac: Pre tri godine polomljen spomenik žrtvama ratova iz devedesetih u centru grada i niko još ne reaguje 3
Udruženje ratnih vojnih invalida koje je bilo među inicijatorima podizanja spomenika više puta se obraćalo na razne adrese da se spomenik popravi Foto: Z.S.M.

Prema Andrićevim rečima, stvarno je ružno da spomenik u centru grada poginulim sugrađanima bude u ovakvom stanju, a sa njim su saglasni i članovi SUBNOR-a, koji su, takođe, bili među inicijatorima da se on podigne.

Oni se protive svakom skrnavljenju spomen obeležja, ma iz kog vremenskog i istorijsko perioda bili.

– Nikada nećemo dozvoliti skrnavljenje spomenika i tražimo da svaki vandal koji to čini bude sankcionisan. Mi ćemo obnoviti, u zajednici sa ostalim udruženjima svaki oštećen spomenik i na taj način pokazati koliko volimo svoj narod i otadžbinu. Ove godine uradićemo popravku ovog spomenika a onima koji ne vide vandale i vandalizam nek to služi na čast – eksplicitan je Željko Zirojević, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a i potpredsednik ove organizacije na nivou Srbije.

Autori spomenika „Uspenje”, pored čijeg središnjeg dela stoje figure čoveka i psa, su arhitekta Nataša Atanasijević i vajar Zoran Ilić, koji je uradio više spomen obeležja u Kragujevcu.

Vajar Ilić podseća da je spomenik više puta uništavan i skrnavljen: prvo je polomljen nos na figuri čoveka, zatim je njegova statua više puta prelivana raznim farbama i na kraju je odlomljena njuška psa. Potpuno je uništen i devastiran i deo za sedenje oko spomenika.

Kragujevac: Pre tri godine polomljen spomenik žrtvama ratova iz devedesetih u centru grada i niko još ne reaguje 4
Spomen obležeje Kragujevčanima poginulim u ratovima devedesetih na trgu ispred same Skupštine grada Foto: Z.S.M.

On na ovo trogodišnje nečinjenje nema nikakav komentar, napominjući da je spomenik bio zapušten i ruiniran još u vreme prethodnih vlasti koje su ga i podigle.

– Kod nas nikad ništa ljudski ne može da ostane i opstane čitavo. Svi gledaju gde im ovaj spomenik pred očima propada i nikom ništa, rezigniran je autor spomeika „Uspenje”, napominjući da je isto tako čim je 2004. godine podignut spomenik slavnom državniku i diplomati Jovanu Ristiću, sa druge strane Lepenice, odmah sa njega poskidana bronzana slova sa postamenta.

Ilić kaže da je u vrhu kulgle koja stoji na „Uspenju” trebao da bude laer čiji bi zrak sijao noću u nebu i tako još više pojačavao simboliku uspenja po kojem je spomenik dobio naziv. Toga se danas, posle 15 godina, više niko i ne seća. Zluradi bi rekli – kakav crni laser, pa ni odlomljena njuška psa ne može da se sredi pune tri godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari