Kragujevac prodaje dečije odmaralište u Gradcu 1Skupština opštine Kragujevac Foto: kragujevac.rs

Gradsko veće Kragujevca pokrenulo je danas inicijativu za prodaju Dečjeg odmarališta u Gradcu na hrvatskom primorju.

U pitanju je movina koju je Kragujevac pedesetih godina prošlog veka kupio od Opštine Makarska i fizičkih lica na obali Jadranskog mora i na tom zemljištu izgradio objekte koji su se koristili za rekreativnu nastavu i odmor školske dece iz Kragujevca.

U obrazloženju odluke se navodi da je „kriza nastala devedestih godina na teritoriji bivše SFRJ onemogućila organe grada Kragujevca da koriste i upravljaju navedenom imovinom“.

Kako nije realno očekivati da će organi grada Kragujevca u bliskoj budućnosti, zbog aktuelne političke situacije i još uvek nestabilnih odnosa između Srbije i Hrvatske, organizovati boravak dece u tom odmaralištu, pokrenuta je inicijativa za prodaju te nepokretnosti, navelo je Gradsko veće.

Prema saznanjima FoNeta, hrvatska Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), je 2012. godine, odgovarajući na zahtev grada Kragujevca navelo da su „nekretnine bivšeg Dječjeg vojnog odmarališta upisane u vlasništvo Republike Hrvatske temeljem odredbi Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske“.

AUDIO je u dopisu istakao da „kako su navedene nekretnine pod zabranom prodaje temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske iz 2004. godine, te će iste biti predmet bilateralnog dogovora između dvije države“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari