Kragujevac: Radijatori od jutros topli, a da li će takvi ostati i u večernjim satima zavisiće od spoljne temperature 1Foto: Z. S. M.

Radijatori na teritoriji celog Kragujevca bili su jutros topli od 6 do 8:30 sati, potvrdio je za Danas direktor Energetike Andrej Ilić.

Počele su tople probe, a Kragujevčani su se grejali preko novog sistema kotlova na gas.

Isti režim grejanja očekuje se i za vikend, a da li će radijatri biti topli i u večernjim časovima, Ilić nije mogao da potvrdi, već kaže da sve zavisi od spoljne temperature.

– Ako bude bilo potrebe, biće i grejanja, ali ako bude ova najavljena temperatura od 24 stepena, onda verovatno neće. Mi smo spremni i za vikend da grejanje uključimo, ako to zahtevaju vremenski uslovi, ali ove temperature su daleko iznad proseka za ovo doba godine, istakao je Ilić.

Jutrošnja topla proba je, po njegovim rečima, odlično pokazala.

Grejanje je uključeno u 5:30, a već u 6 sati je uspostavljen predviđeni režim grejanja, jer novi sistem kotlova ima daleko bolje performanse od starog.

Ilić najavljuje da će grejanje zvanično početi od 1. novembra, kako je ranije i najavljeno, kao i da će se Kragujevčani grejati na gas.

Da podsetimo, Gradsko veće grada Kragujevca je 14. oktobra na zahtev Energetike donelo odluku da se početak grejne sezone odloži najkasnije do 1. novembra.

Ovakva odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo među Kragujevčanima, koji su 22. oktobra organizovali protest ispred zgrade Energetike.

Oni su zahtevali da grejanje odmah bude uključeno ili će radikalizovati proteste.

Povodom odlaganja početka grejne sezone u Kragujevcu su se oglasile i brojne organizacije i političke partije, a Demokratska stranka je juče podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu prijavu za privredni prestup protiv Energetike i direktora Ilića kao odgovornog lica.

Demokrate ističu da je Energetika prekršila Zakonom o komunalnim delatnostima i potpuno nezakonito odložila početak grejne sezone.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari