Poruka sa protesta u Kragujevcu: "Odmah pustiti grejanje, ili će uslediti radikalizacija"(FOTO) 1Foto: Zoran Mišić/Danas

Nakon pola sata, stotinak građana okončalo je protest u Kragujevcu, koji je bio organizovan zbog odlaganja grejne sezone.

Protest se odigrao u Ulici Nikole Pašića, ispred zgrade Energetike. Njemu je prisustvovalo oko stotinak Kragujevčana, koji su jasno poručili nadležnima da je isuviše hladno, i da je neophodno da grejna sezona odmah počne.

Na protestu se čula muzika Beogradskog sindikata i pištaljke, a na skupu je bila prisutna samo saobraćajna policija, koja je regulisala saobraćaj u centru grada, na mestu događaja.

Među okupljenim građanima nalazio se i Nikola Nešić, gradski odbornik i narodni poslanik Zaledno koalicije „Moramo“.

On je naveo da je zahtev da se odmah pusti grejanje.

– Ako može tri dana ranije, što ne i odmah. Grad nije bio u obavezi da ispoštuje preporuku Vlade. Neki gradovi se greju, kao Novi Sad ili Kraljevo, doduše posle pritisaka, rekao je Nešić i dodao da ako Energetika ne pusti odmah grejanje – od ponedeljka će radikalizovati proteste i a njihovi predstavnici će ići na direktne razgovore sa menadžmentom.

Poruka sa protesta u Kragujevcu: "Odmah pustiti grejanje, ili će uslediti radikalizacija"(FOTO) 5
Foto: Zoran Mišić/Danas

Nešić je pročitao i saopštenje Unije organizatora, sa zahtevom da se grejanje odmah uključi.

– Svima nam je hladno i hoćemo grejanje. Ovo nije u redu, i odluka Gradskog veća je nezakonita, a zbog nje ispaštaju svi, a najviše najugroženije kategorije – deca i stari, istakao je Nešić.

On je dodao da neće dozvoliti da zavise od njihove milosti, da će protest radikalizovati – „grejanje odmah, grejanje večeras“, i pozvao Kragujevčane da se okupe u svim borbama koje tek predstoje.

Da podrže ove zahteve na ulicu su izašli i penzioneri, među kojima je i Miodrag Vukićević.

– Nema grejanja, hladno je. Penzioner sam, treba nam grejanje ujutro i uveče. Ko da čeka sunce da se ogreje, kaže penzioner iz centra grada, baš iz Ulice Nikole Pašiċa.

Poruka sa protesta u Kragujevcu: "Odmah pustiti grejanje, ili će uslediti radikalizacija"(FOTO) 6
Foto: Zoran Mišić/Danas

Po njemu, malo građana se okupilo na protestu a svi kukaju zbog grejanja.

– Razlog mog dolaska na protest je što deca u školama i obdaništima, kao i bolesnici u Kliničkom centru, nemaju grejanje. Stalo mi je da nam deca budu zdrava. Jutra su hladna, kako će bebe ili pacijenti bez njega, pita se Miroljub Stojanoviċ Ljupče, koji smatra da nam aktuelna vlast uništava decu i budućnost.

Poruka sa protesta u Kragujevcu: "Odmah pustiti grejanje, ili će uslediti radikalizacija"(FOTO) 7
Foto: Zoran Mišić/Danas

Po njemu je odluka gradskog veća katastrofalna i loša.

– Da li su oni razmišljali da i oni imaju decu ili stare roditelje i rođake, pita se on.

Nakon pola sata, negde oko 18 i 30 časova, skup se mirno završio i građani su se razišli.

Kako je došlo do protesta?

Poslednja dva dana više političkih stranaka, pokreta i organizacija pozivalo je Kragujevčane da dođu na protest zbog grejanja danas u 18 sati u Ulici Nikole Pašića ispred zgrade Energetike u centru Kragujevca. Među njima: Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno za Kragujevac, Složno za Kragujevac, Pokret Srce, Zdrava Srbija, Zajedno, Stranka slobode i pravde i Šumadijski blk 21.

Organizacioni odbor protesta, u ime svih građana Kragujevca, pozvao je u toku dana gradsku vlast da odmah stavi van snage nezakonitu odluku gradskog veća o odlaganju početka grejne sezone i momentalno pusti grejanje svim domaćinstvima i institucijama, u skladu sa zakonom.

– Mi ne pristajemo da budemo žrtve nesposobnosti aktuelne vlasti koja nije u stanju da obezbedi osnovne komunalne potrebe građana, i zbog čijih odluka, u danima za nama, ispaštaju svi, a naročito najugroženije kategorije stanovništva, deca i stari sa zdravstvenim problemima, stajalo je u njihovom pozivu na protest građana danas u Kragujevcu.

U saopštenju koje su organizatori protesta prosledili danas javnosti i medijima istaknuto je da u vreme najnižih zarada i galopirajuće inflacije, nesposobnost gradskih vlasti dodatno finansijski iscrpljuje Kragujevčane, koji su primorani da dogrevaju životni prostor, zbog čega će računi za struju biti znatno uvećani, a čemu oni žele da staneu na put.

– Nećemo dozvoliti da grejanje zavisi od vaše milosti i procene kada je građanima hladno, već ste dužni da postupate u skladu sa propisima, a ako se na ovaj zahtev oglušite, protest ćemo radikalizovati i izazvaćemo sud i ostale nadležne organe da utvrde odgovornost svih predstavnika vlasti koji su odlučili da se igraju zdravljem građana Kragujevca, kaže se u pozivu organizatora Kragujevčanima da se priključe protestu u Ulici Nikole Pašića ispred zgrade Energetike.

– Tražili smo da pustite grejanje samo par sati ujutru i uveče (od 6 do 9 i 19 do 22 sata) kako bi radijatori bili bar delimično topli i ni za toliko niste našli za shodno da izađete u susret svojim sugrađanima, stoji u pozivu za dolazak na protest Gradskog odbora Narodne stranke.

I Pokret Zajedno za Kragujevac postavio je pitanje lokalnoj samoupravi i direktoru Energetike i pozivao Kragujevčane da dođu na protest:

– Zašto i kako možete pustiti grejanje 28. oktobra a ne večeras ili sutra ujutru? Pre početka grejne sezone slušali smo vaše hvalospeve kako je sve modernizovano i obnovljeno, pa smo sinoć pročitali saopštenje direktora Energetike kako je nabavljeno preko 10.000 tona uglja a radijatori su nam i dalje „gladni”. Zato pokret Zajedno za Kragujevac ostaje pri pozivu na protest ispred upravne zgrade Energetike u Ulici Nikole Pašića u subotu u 18 sati, navodi se u pozivu Pokreta ZZK.

Energetika u Kragujevcu grejanjem snabdeva 22.000 potrošača – stambenih i poslovnih objekata. Grejna sezona u Kragujevcu svih prethodnih godina počinjala je 15. oktobra i trajala do 15. aprila.

Gradsko veće, na sednici prošlog petka, 14. oktobra, dalo je saglasnost na incijativu Energetike, da se odloži početak grejne sezone u Kragujevcu, najkasnije do 1. novembra tekuće godine, a građanima će računi za grejanje biti umanjeni za oktobar.

Po njihovom obrazloženju ova odluka je doneta u skladu sa prognoziranim dnevnim temperaturama koje su znatno iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine, ali i preporukom Vlade Srbije za racionalnu upotrebu i štednju energenata.

Sinoć se saopštenjem, po prvi put oglasila i kragujevačka Energetika i direktor Andreja Ilić, obećavši da će grejanje u Kragujevcu početi 28. oktobra a ne 1. novembra kako je bilo najavljeno, kao i da će građani platiti „znatno niže račune za oktobar u periodu bez grejnih dana” ali organizatori protesta nisu zadovoljni tim „kompromisom” i nisu odustali od okupljanja i protesta u Ulic Nikole Pašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari