Kragujevac: Trasa nove pruge Sobovica-Lužnice prolaziće kroz sedam sela 1Ilustracija Foto: EPA/DANIEL IRUNGU

Meštanima Cvetojevca predstavljen je plan za izgradnju pruge Sobovica- Lužnice-krak Batočina koja će u dužini od 3,9 kilometara prolaziti kroz poljoprivredno i šumsko zemljište u tom selu, zbog čega će biti neophodna eksproprijacija.

Kako je preneo zvanični gradski sajt, pruga je u funkciji daljeg razvoja Radne zone „Sobovica – Lužnice“, gde posluju kompanije od značaja za napredak regiona i Srbije.

„Maksimalno su se izbegavale sve trase puteva i objekata, tako da je u pitanju eksproprijacija pre svega poljoprivrednog zemljišta. Širina pojasa za eksproprijaciju je po 25 metara sa svake strane železničke trase“, rekao je glavni gradski urbanista Ivan Radulović.

Meštani Cvetojevca, vlasnici nepokretnosti, koje se potencijalno izuzimaju, dobili su danas informacije o dinamici realizacije projekta i načinu vršenja eksproprijacije.

Prema Zaključku Vlade Srbije, to je projekat od posebnog značaja za Srbiju.

Ukupna dužina buduće železničke pruge Sobovica-Lužnice-krak Batočina iznosiće 13,9 km, a projektovana je za mešoviti saobraćaj – putnički i teretni.

Trasa pruge prolazi kroz Novi Milanovac, Resnik, Desimirovac, Cerovac i Lužnice, gde će takođe biti predstavljen Plan detaljne regulacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari