Kragujevac: U ponedeljak tribina “(Za)gađenje Kragujevca i Srbije – od ideologije do ekologije” 1Foto: Z.S.M.

Tribina “(Za)gađenje Kragujevca i Srbije – od ideologije do ekologije” biće organizovana u Kragujevcu, u ponedeljak, 21. marta, u 18 časova, u Biznis inovacionom centru, Trg topolivaca broj 4. To je ujedno treća tribina u seriji razgovora koja se organizuje ovog meseca.

Kako navodi jedan od organizatora „Novi optimizam“, ovaj put, fokus će biti na ekologiji i zaštiti životne sredine, stoga će kao relevantni sagovornici u debati učestvovati uzbunjivač iz Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović i Dejan Lekić, bivši pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

„Obojica su članovi stručnog tima Nacionalne ekološke asocijacije, geolog i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, akademik Vladica Cvetković, aktivistkinja organizacije “Neko brine za Levač” Marica Živanović Poljo, koja se bori za potpunu zabranu istraživanja bora i litijuma na teritoriji Srbije, Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa koje pružaju podršku pojedincima i organizacijama, koje se bore za zraviju i čistiju Srbiju“, navode oni.

Kako dodaju, razgovor će moderirati Jovanka Marović, glavna urednica portala “Glas Šumadije”, lokalnog kragujevačkog medija u službi građana, koji je dobar primer kako na lokalu i pored svih prepreka, nezavisno novinarstvo i dalje opstaje.

„Ovom tribinom obeležavamo i godinu dana od osnivanja Nacionalne ekološke asocijacije. NEA je nastala kroz potrebu da se građanima ponudi alternativni izvor informacija o životnoj sredini, sa pravovremenim i istinitim ocenama pojava u našem životnom okruženju, posebno onih koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi. Istina o stanju životne sredine, preduslov je napretka Srbije i građani Srbije sada imaju mogućnost da iz prve ruke saznaju koliko su izloženi zagađenju, te ko i kada ih truje. Ostaje poslednje pitanje: Zašto?“, naglašavaju iz „Novog optimizma“.

Prema njihovim rečima, nekontrolisano zagađenje i devastacija životne sredine u Srbiji dovodi do svakodnevnih katastrofalnih posledica po život i zdravlje građana, kao i po njene prirodne vrednosti, a sakrivanje činjenica o negativnim posledicama dovodi do toga da se nagomilani problemi ne rešavaju i rastu.

Neophodno je odmah i bezuslovno pristupiti promeni odnosa donosilaca odluka prema najbitnijem segmentu naših života – našem prirodnom okruženju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari