Kragujevac: Zimska akcija dobrovoljnog davanja krvi 1Foto: Aleksandar Roknić

Crveni krst Kragujevac, u saradnji sa Službom za snabdevanje krvlju i krvnim produktima UKC Kragujevac, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u utorak, 21. decembra, od 10 do 16 sati, u hotelu Kragujevac, a u okviru Zimske kampanje prikupljanja krvi.

„Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, ono je bezbedno za svakog zdravog pojedinca i u vreme korone. Akcija će se realizovati uz poštovanje svih mera zaštite od virusa. Za davaoce su obezbeđeni i simbolični pokloni“, poručuju iz kragujevačkog Crvenog krsta.

Oni još dodaju i da svi, koji su preležali kovid, mogu da daju krv mesec dana posle preležane infekcije, odnosno negativnog testa posle bolesti.

Takođe, navode, da vakcinisani davaoci koji su primili vakcine Fajzer, Sinofarm ili Modernu, mogu odmah da daju krv, osim ako posle vakcinacije imaju reakcije, poput glavobolje, bola u mišićima ili zglobovima, mučninu ili povišenu telesnu temperaturu.

Tada je potrebno da sačekaju sedam dana.

Za razliku od gore pomenutih vakcina, ukoliko su građani primili Sputnjik V i AstraZeneca vakcine, onda krv mogu da daju 14 dana nakon vakcinisanja.

Ako nekim slučajem davalac ne zna koju vakcinu je primio, takođe, je potrebno da sačeka 14 dana.

Sve nevakcinisane osobe, koje ispunjavaju opšte uslove za dobrovoljno davanje krvi, mogu dati krv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari