Kragujevac: Zimska služba raščišćava sneg, grad se greje bez prekida, vodosnabdevanje stabilno 1Foto: JKP Šumadija

Sneg koji u Kragujevcu i okolini pada u kontinuitetu već 3 dana usporio je saobraćaj u gradu, ali većih zastoja nema jer je Zimska služba neprekidno na terenu sa 25 ekipa.

Prema podacima Republičkog hidormeteorološkog zavoda Srbije najviše snega palo je u Kragujevcu, čak 36 centimetra.

Zimska služba JKP Šumadije angažovala je 11 ekipa i sva raspoloživa mehanizacija je danonoćno na terenu. Ulice se čiste i posipaju solju i rizlom.

„Ponovo agregatima posipamo vitalne saobraćajnice, ali ne samo njih. Naše ekipe rade na raščićavanju seoskih puteva, pa čak i tamo gde do sada nikad nisu bili čišćeni. Tokom noći počećemo i sa posipanjem ulica kalcijum hloridom, tečnim rastvorom koji služi za posipanje ulica tokom ekstremno niskih temperatura, dakle ispod minus pet“, kaže za Danas Marko Radisavljhević, šef Zimske službe.

Ulice prvog proriteta su očišćene, ali na kolovozu ima raskvašenog snega, pa se savetuje oprezna vožnja. Raščišćene su i manje frekventne saobraćajnice, kažu u JKP Šumadija, a počelo je uklanjanje snega na seoskom području i na tome će se raditi do jutra.

“U ovom trenutku situacija je najbolja na glavnim saobraćajanicama, dok je u prigradskim naseljima nešto lošija. Sneg je juče konačno prestao da pada, a to je jedan od uslova da počnemo sa čišćenjem i tretiranjem ulica. Danas očekujem konkretne rezultate i to je jedan od razloga, zašto smo pojačali broj ekipa na terenu, kako bi što bolje iskoristili prestanak padavina”, kazao je gradonačelnik Dašić tokom smotre mehanizacije Zimske službe.

Kragujevac: Zimska služba raščišćava sneg, grad se greje bez prekida, vodosnabdevanje stabilno 2
Foto: Grad Kragujevac

Nakon naredbe komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, od juče popodne na čišćenju snega u prigradskim naseljima i na seoskom području angažovane su ekipe i mehanizacija JKP Vodovod i kanalizacija i Energetike.

Odluku o angažovanju dodatne mehanizacije Štab za vanredne situacije doneo je na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije na velike količine padavina.

Pored ovih 11 mašina, angažovano je i 14 vozila JKP Šumadije, što znači da se jutros 25 ekipa, koje nalaze na 25 različitih pravaca.

Inače, grad je uredno snabdeven vodom i toplotnom energijom i zastoja u isporuci, za sada, nema.

Niske temperature uslovile su i promenu u režimu isporuke toplotne energije, pa kragujevačka Energetika isporučivaće toplotnu energiju 24 sata dnevno, a u pogonu su i svi kotlovi, saopštili su iz Energetike.

„Imajući u vidu niske temperature koje su najavljene u narednom periodu, i do 14 u minusu i nagli pad u toku dana, Eneregtika od danas, u poslepodnevnim časovima, uključuje sve svoje raspoložive kotlovkse kapacitete, tako da pad temeperauture se neće osetiti kako u domaćinstvima, tako i u službenim prostorijama“, navodi se u saopštenju.

Iz Zimske službe podsećaju sugrađene na gradsku odluku po kojoj su obavezni da očiste sneg i led ispred svojih privatnih i poslovnih objekata.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari