Kragujevački Romi proslavili tradicionalni praznik Tetkicu Bibiju 1Foto: Grad Kragujevac

 

Romi u Kragujevcu proslavljaju dana tradicionalni verski praznik – Tetkicu Bibiju, isceliteljku, zaštitnicu porodica i zdravlja dece.

Proslave su organizovane u tri romska naselja: Bresnici, Liciki i Palilulama.

Uz podršku Grada Kragujevca podeljeno je 210 paketića koje je deci u naselju Licika podelio Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja u Odeljenju za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima.

– I ove godine, u najvećem romskom naselju Licika proslavljamo tradicionalni praznik Tetkicu Bibiju. Okupili smo se da odamo čast svetiteljki, da zajedno proslavimo ovaj dan i pomolimo se za zdravlje dece ali i svih nas koji živimo na ovim prostorima, rekao je Zoran Pavlović.

On je dodao da je grad Kragujevac, kao i prethodnih godina, podržao ovu svetkovinu obezbedivši paketiće za decu a kako bi ih obradovali i izmamili njihov osmeh, jer to je najveće bogatstvo, poručio je Pavlović.

Tetka ili Tetkica Bibija, zaštitnica dece, važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, zbog čega je posle smrti proglašena za svetiteljku.

Gotovo da nema romske kuće koja ne čuva njenu ikonu. Po predanju, smatra se da je u 15. veku mnogu romsku decu zaštitila od kuge. Od tada romska zajednica slavi ovaj verski praznik sečenjem kolača, a praznik obavezno prati radost dece zbog prazničnog darivanja.

Ovaj romski praznik uvršćen je 2019. godine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari