Kragujevčani gotovo svaki dan slušaju sirene Hitne pomoći i policije pod rotacijom: Razlog su neoprezni vozači 1Foto: V. G.

U prvih sedam meseci u Kragujevcu su zabeležene 594 saobraćajne nezgode, deset više nego u prethodnoj godini, pokazuju podaci Saobraćajne policije u ovom gradu.

U njima je život izgubilo 11 osoba, a najčešći razlog saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina.

Podaci pokazuju da je u saobraćajnim nesrećama lakše i teže povređeno preko 400 osoba, a subjektivni osećaj Kragujevčana je da ih je bilo značajno više.

Policija pod rotacijom i sirene Hitne pomoći u ovom gradu oglašavaju se gotovo svakodnevno, a svima je ostalo u sećanju veče kada su u jednoj ulici, u dve različite saobraćajne nesreće, život izgubila dva pešaka.

Iz kragujevačke policije ističu da je to veče bilo izuzetak, jer je od početka godine u saobraćajnim nesrećama poginulo četiri pešaka.

Reč je o dvoje Kragujevčana starijih od 55 godina, sedamnaestogodišnjoj devojci i muškarcu od 36 godina.

Pored ovih smrtnih ishoda, u saobraćajnim nesrećama je lakše ili teže povređeno još 37 pešaka.

Nema pravila oko starosne dobi pešaka koji su učestvovali u saobraćajnim nesrećama, a u policiji ističu, da su najčešći razlozi nesreća prelazak ulice van pešačkog prelaza u kombinaciji sa neprilagođenom brzinom vozača.

U saobraćajnim nesrećama u 2022. godini u Kragujevcu je teže povređeno 99, a lakše preko 300 osoba.

Najlošije su uglavnom prolazili vozači putničkih automobila, pa je čak 115 vozača povređeno u sabraćajnim nesrećama, a zatim 71 putnik u ovim automobilima.

Najveći broj saobraćajnih nesreća u Kragujevcu zabeležen je u Ulici kraljevačkog bataljona, čak 21, a zatim u Ulici kneza Mihajla, u kojoj je bilo 14 nezgoda.

Reč je o dva tranzitna bulevara od kojih jedan Kragujevčani zovu “auto-put”.

Iz saobraćajne policije ističu da su u ovim ulicama zbog većeg broja saobraćajnih nesreća pojačane patrole saobraćajne policije.

– U cilju poboljšanja stanja bezbednosti u saobraćaju na području grada pripadnici saobraćajne policije pojačano kontrolišu saobraćaj sa posebnim akcentom na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koji su najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća, kažu u MUP-u Kragujeva.

Tako je od početka godine ukupno sankcionisano 8.705 prekršaja, od kojih 3.053 prekoračenja brzine.

Sigurnosni pojas nije vezalo 1.453 vozača, dok je njih 643 sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Saobraćajna policija je registrovala i 36 vozača koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supsatnci, a poslednjih godina učestali su i prekršaji korišćenja telefona tokom vožnje.

U 2022. godini zabeleženo je 738 ovakvih prekršaja.

Iz saobraćajne policije apeluju na vozače da poštuju ograničenja brzine, koriste sigurnosni pojas, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da poštuju sve ostale saobraćajne propise.

Takođe, poseban apel upućen je vozačima motocikla da budu oprezni, jer su tokom vožnje često nevidljivi za vozače automobiča.

Zbog toga je neophodno da za vreme vožnje nose homologovanu zaštitnu kacigu, poštuju ograničenja i ne sedaju za volan ukoliko su pili alkohol.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari