MUP: Od početka godine u saobraćajnim nezgodama poginula 63 pešaka, među kojima i četvoro dece 1Foto: Dejana Majstorovic

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, navodeći da su od početka godine u saobraćajnim nesrećama poginula 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca.

U saopštenju se ističe da je samo u prethodna dva dana u Srbiji troje pešaka poginulo u saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile u Užicu i Kragujevcu.

„U utorak, 19. jula oko 8.00 časova, u Ulici radničkog bataljona u Užicu, poginula je žena (79), dok su u sredu, oko 21.00 čas, u Ulici kraljevačkog bataljona u Кragujevcu, u razmaku od svega 20 minuta poginuli žena (67) i muškarac (58). Dve, od pomenute tri, nezgode dogodile su se prilikom prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza“, navodi se u saopštenju.

MUP navodi da pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Srbiji, i da „oko četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo pešaci“.

Istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja je ukazalo da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari