Krah(ovi) Saveta REM 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Povodom objavljenog sažetka obrazloženja odluke Saveta REM o dodeli nacionalnih frekvencija, Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) uz “ekstremnu indignaciju izražava žaljenje pred očiglednim neuspehom ove institucije da svojom odlukom jasno sankcioniše ponašanje pružalaca medijskih usluga”.

Organizacija u svom saopštenju podseća da je REM u svom minulom radu nebrojeno puta jasno demonstrirao nepoštovanje upravo svih onih standarda i vrednosti zbog kojih je i uspostavljen da bi te standarde i vrednosti štitio!

Iz FBD-a ističu da je predmetna odluka REM, osim što je duboko nepravična, izrazito upitna i u smislu svoje zakonitosti i da to predstavlja i izuzetno ozbiljan društveni problem, u tolikoj meri da bi se o ovoj odluci, u najkraćem roku, morale izjasniti nadležne institucije – kako po predlogu samih učesnika na konkursu, tako jednako i u interesu celokupne javnosti i demokratskog poretka i vladavine prava!

“Smatramo da su članovi Saveta REM svojom odlukom – kakva god bude bila njena konačna sudbina – kao pojedinci i kao kolektiv nedvosmisleno demonstrirali kako taj Savet u svom sadašnjem sastavu nije u stanju da obavlja poverene mu poslove i da je, u svetlu njegovih rezultata, dalji rad ovakvog Saveta REM i nesvrsishodan i besmislen, a politički i kontraproduktivan”.

Zbog navedenog, kako kažu, očekuje da će revitalizacija REM kao duboko zapuštene ustanove u narednom periodu biti jedna od hitnih i glavnih tema za novi saziv Narodne skupštine.

“Ishod skupštinske debate trebalo bi da vodi funkcionalnijem Savetu REM koji bi sa stručnim i moralnim integritetom zaista bio u stanju da osigura stvarni medijski pluralizam i da aktivno štiti i unapređuje medijske standarde u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja – rečju da čini sve ono što je sadašnji Savet svojim minulim radom ne samo da  nije uspeo već  je zapravo ugrozio preko svake mere”, navodi FBD u svom saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari