Kraljevo: Tribina Lokalnog fronta održana na gradskom trgu 1Foto: Zoran Nikolić

Večeras je, u Kraljevu, ispred zgrade Skupštine grada, na Trgu Jovana Sarića, održana tribina pod nazivom „Autoritarnost protiv demokratije“.

Na njoj su govorili sociolog iz Niša Đokica Jovanović, Jovo Bakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu,Vladimir Marović profesor filozofije u Kraljevačkoj Gimnaziji  i politički antropolog i Slobodan Sadžakov sa Pedagoškog fakulteta u Novom Sadu.

Tribinom na otvorenom moderirao  je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta koji je i organizator tribine.

Do održavanaj ove tribine na otvorenom došlo je posle jučerašnjeg obaveštenja načelnice Gradske uprave grada Kraljeva Jelene Bekčić-Luković koja je, sa dosta bizarnim obrazloženjem „da zbog radova na sanaciji i čišćenju muškog i ženskog toaleta nismo u mogućnosti da vam odobrimo korišćenje sale“, obavestila organizatora o otkazivanju već odobrenog korišćenja Svečane sale Gradske uprave.

Kraljevo: Tribina Lokalnog fronta održana na gradskom trgu 2
Foto: Zoran Nikolić

No, možda je, baš ovo nesuvislo obrazloženje načelnice Gradske uprave grada Kraljeva, doprinelo da jedna ozbiljna, sociološka i politikološka tema kakva je najavljena u pozivu na tribinu preko društvenih mreža, okupi na Gradskom trgu oko dve stotine prisutnih građana Kraljeva  i gostiju iz raznih gradova u Srbiji među kojima je, kako je u uvodu rekao Predrag Voštinić, bilo i ljudi koji su došli čak iz Bečeja.

A ambijent gradskog trga bio je više nego inspirativan za učesnike tribine koji su, svaki na svoj način, ukazali na svu pogubnost autoritarne svesti, autoritarnog sistema i modela upravljanja društvenim procesima koji je, na žalost, tako prihvatljiv za znatan deo naše populacije.

Iznoseći brojne primere autoritarnog koncepta upravljanja društvom koga sprovodi Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić  u njihovoj sedmogodišnjoj vladavini Srbijom, učesnici tribine su ukazali na teške, dalekosežne i razarajuće posledice koje takav koncept upravljanja ostavlja u svim segmentima društva.

Odgovarajući na pitanja prisutnih građana, a jedno od nji se odnosilo na fenomen straha, koga svi autoritarni režimi, pa i ovaj današnji u Srbiji, koriste kao svojevrsni alat za ostvarivanje uticaja kako na sledbenike tako i na podanike, svi učesnici tribine su istakli da je to osećanje realno i sveprisutno ali da su upravo misleći, slobodni i solidarnošću povezani ljudi, kakvi su i građani okupljeni večeras na gradskom trgu u Kraljevu, jedina i efikasna odbrana od pogubnog autoritarnog koncepta vladavine.

Činjenica da jedan broj građana , uprkos enormnoj količini medijskih manipulacija, zastrašivanju i pritiscima raznih vrsta iskazuje spremnost i odlučnost da se bori za svoja prava i slobode nešto je što, trenutno, izaziva nespokoj i nelagodu u  naizgled čvrstim redovima vladajućeg režima a što će, vremenom, po predviđanima učesnika večerašnje tribine dovesti i do njegovog potpunog urušavanja.

Jer, svi primeri i sve sudbine autoritarnih režima, iz naše i strane, dalje i bliže, prošlosti ukazuju da vreme opijenosti masa slatkorečivim obećanjima o ekonomskom napretku, jedinstvu naroda i vođe, budu i prođu a buđenja bivaju bolna i  na razvalinama institucija države i društva sa malobrojnom oligarhijom obogaćenom do neslućenih razmera koja prva počinje da napušta „ brod koji tone“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.