Kreni-Promeni: Hitno uspostaviti nacionalno postrojenje za tretman opasnog industrijskog otpada 1ilustracija Foto: Pixabay / NeuPaddy

Nakon još jednog iskliznuća voza iz šina, osmog u poslednjih 5 meseci, a koji je danas prevozio sumpornu kiselinu, pokret „Kreni-Promeni“ još jednom podseća na svoje zahteve upućene ministarstvu za zaštitu životne sredine, ministarstvu rudarstva i Vladi Srbije.

„Zahtevamo uspostavljanje nacionalnog postrojenja za tretman opasnog industrijskog otpada, kao i centralna regionalna skladišta. Zahtevamo i otvaranje jedinstvene baze podataka rudarskog otpada“ navodi se u peticiji „Kreni-Promeni“.

„U prethodnom periodu smo zajedno svedočili velikom broju potencijalnih ekoloških katastrofa, a u Pirotu izlivanjem amonijaka i ekoloških katastrofa, sa nažalost, žrtvama. „Dok donosioci odluka u Srbiji pokušavaju da na mala vrata vrate Rio Tinto u Srbiju, ali i otvore nove rudnike, dokaz o nepostojanju bilo kakve brige za živortnu sredinu jeste nepostojanje nacionalnog postrojenje za tretman opasnog industrijskog otpada, ali i jedinstvene baze rudarskog otpada“ saopšteno je iz „Kreni-Promeni“.

„Ideja o postavljanju isključivo profita ispred zdravlja svojih građana jeste ideja okrenuta protiv svojih građana, i tome se zajedno moramo usprotiviti. Situacije sa izlivanjem opasnog otpada u Pirotu, Pančevu i Zaječaru moraju biti crvena linija za sve građane i državne organe, a rešenje je hitno usvajanje zahteva naše peticije“ navodi se u saopštenju „Kreni-Promeni“.

Oni podsećaju da je samo u poslenjih pet meseci na prugama u Srbiji osam vozova je završilo van šina. Današnje iskliznuće voza, koji je prevozio sumpornu kiselinu, između Zaječara i Pahova, ponovo otvara pitanje da li će se i kada neka od železničkih nesreća pretvoriti u novu katastrofu, poput one u Pirotu, 25. decembra 2022. kada se iz voza koji je iskliznuo iz šina izlilo oko 20 tona amonijaka, zbog čega je usled trovanja više od 50 ljudi završilo u bolnici, a dve osobe preminule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari