Kreni-Promeni: Komunalna milicija traži uklanjanje "pluća" koja mere zagađenje 1Foto: Kreni promeni

Inicijativa „Kreni – Promeni“ saopštila je danas da je Komunalna milicija zatražila da ukloni bilbord sa pamučnim „plućima“ i elektronskim meračem zagađenja i najavila da će biti kažnjeni, iako je dozvola za postavljanje tog bilborda dobijena na sedam dana.

Kako je navedeno u saopštenju, ta inicijativa će u toku dana pokušati da „otkloni pravne nedoumice“, ali bilbord koji je postavljen kod Doma omladine Beograda neće ukloniti, već će da traži produženje na 14 dana.

„Zahtevi za postavljanje bilborda podneti su 10. i 12. februara Opštini Stari grad i Sekretarijatu za saobraćaj, a ubrzo nakon toga i zahtevi za produženje dozvole, jer su javne službe kasnile sa izdavanjem dozvole iako su uredno naplatili sve takse“, navedeno je u saopštenju te inicijative.

Inicijativa Kreni – Promeni ranije je sakupila više od 51.000 potpisa kojim je tražila od ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović da podrži predlog „Rešenje za zagađenje“ kojim se traži da sredstva iz budžeta predvidjena za subvenciju električnih i hibridnih vozila budu usmerena na zamenu ložišta, jer zagađenje od automobila čini svega šest odsto.

Aktivisti su istakli da su postavljanjem bilborda sa „pamučnim“ belim plućima i elektronskim meračem želeli da provere da li će ministarka Vujović odgovoriti na zahtev „pre nego što pluća pocrne“.

Ta inicijativa postavila je u subotu kod Doma omladine u Beogradu bilbord sa velikim pamučnim plućima kako bi ustanovili za koliko dana će ona pocrneti, a postan je i senzor koji meri zagađenje. Građani podatke koje je očitao senzor mogu da provere na sajtu čija je adresa takodje objavljena na bilbordu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari