Kreni - promeni: Odgovor na reklamu kompanije Rio Tinto je snimljen, RTS na potezu 1Foto: Dejana Majstorovic

Organizacija Kreni – promeni saopštila je danas da je snimljena reklama koja je i da se početak emitovanja na Radio-televiziji Srbije očekuje do kraja nedelje.

Navodi se da su nastanak reklame finansirali građani, a da su u snimanju učestvovali glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin i naučnici Nenad Kostić i Dragana Đorđević.

„Sada je RTS na potezu. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da se reklama emituje i bilo kakvo neemitovanje bi kršilo slobodu mišljenja i izražavanja. Spominjanje Rio Tinta nije sporno, jer ovde nije reč o tome da vi kao komercijalna kompanija diskvalifikujete konkurenciju. Reklamom Rio Tinta nisu se reklamirale njihove usluge, nego je reč o aktivnom propagiranju kopanja litijuma“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je reklama Rio Tinta deo predreferendumske kampanje, a da se ovom reklamom druga strana (građani) suprotstavlja projektu i koristi svoje pravo na referendumsku kampanju.

„Ovo je istovremeno test za najavljeni predlog takona o referendumu i inicijativi, da li će zaista i pristalicama i protivnicima Vladinih predloga biti omogućeno da koriste ustavna prava“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari