Kreni-Promeni predao Vladi Srbije 50.000 potpisa za inicijativu Rešenje za zagađenje 1Foto: Aleksandar Roknic

Organizacija Kreni-Promeni, zajedno sa još deset organizacija civilnog društva, predala je danas u pisarnicu Vlade Srbije 50.000 potpisa za inicijativu „Rešenje za zagađenje“ sa predlogom za koji oni ocenjuju da može doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u Srbiji.

„Prošle godine Vlada Srbije odvojila je 120 miliona dinara za subvenciju hibridnih automobila, a sa tim novcem Vlada je mogla da pomogne veći broj domaćinstava u unapređenju njihovih kućnih ložišta“, kazala je Marina Pavlić iz organizacije Kreni-Promeni ispred Vlade Srbije.

Pavlić tvrdi da su nakon pokretanja te inicijative prošle godine, u budžetu za 2021. godinu određena sredstva opredeljena i za individualna kućna ložišta, međutim, „taj iznos nije dovoljan“, te se mora uložiti više novca da bi se pomoglo ekonomski najugroženijima u rešavanju tog problema.

„(Ministarka zaštite životne sredine) Irena Vujović rekla da je moguće izdvojiti određena sredstva za individualna ložišta, ali s obzirom na to da još uvek nismo dobili odgovor kako, kada i koliko sredstava bi moglo da se preusmeri, tražimo sastanak sa njom i (premijerkom Srbije) Anom Brnabić“, kazala je ona.

Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole kazao je da su ekonomski najugroženiji građani primorani da se greju na način koji zagađuje životnu sredinu, te zato njima i treba pomoći, a ne investirati u hibridne automobile, jer „oni neće rešiti problem sa zagađenjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari