"Kreni-Promeni" predao zahtev za pratnju za porodilje u novosadskoj Betaniji: "Svakoj ženi bilo bi lakše kada bi imala nekog pored sebe" 1Foto: Pexels

Novosadski tim „Kreni-Promeni“ je danas oko 12 časova u Betaniji predao zahtev za besplatnu pratnju za porodilje prilikom porođaja, što je deo njihove šire akcije koja se organizuje u većini gradova u Srbiji.

– Naš krajnji cilj je pružiti neophodnu podršku budućim majkama i unaprediti njihovu sigurnost i iskustvo prilikom porođaja – poručuju iz pokreta „Kreni-Promeni“.

Na konferenciji za medije u Novom Sadu, ispred ovog pokreta, prisutnima su se obratili Dragana Jovović i Suzana Knežević.

– Svakoj ženi koja dolazi, pogotovo prvi put na porođaj, bi bilo mnogo lakše kada bi imala nekog svog pored sebe. Samim tim bi i psihički i fizički sve lakše podnela, a i sveo bi se na minimum broj nepredviđenih okolnosti koje nastaju baš iz tog razloga što nema ko da ih zaštiti. Žena kad uđe u porodilište je potpuno sama – rekla je Knežević.

Podsećamo, inicijativa za pratnju ženama prilikom porođaja, pokrenuta je nakon što je Marica Mihajlović iz Šida za smrt svoje bebe optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici koji je nakon toga uhapšen. U ovoj bolnici su potom i dozvolili pratnju porodiljama.

O akušerskom nasilju i pre, a posebno posle ovog događaja, svedočile su mnoge žene.

Pokret „Kreni-promeni“ je pokrenuo peticiju koju je potpisalo blizu 200 hiljada građana. Danas su u 18 gradova na 20 lokacija se predali zahtev za besplatnu pratnju za porodilje prilikom porođaja.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari