Kreni – Promeni traži sankcionisanje odgovornih za uništavanje Latinske crkve 1Foto: N. Kočović

Pokret Kreni – Promeni zatražio je sankcije za odgovorne za uništavanje lokaliteta Latinska crkva i srednjovekovnog groblja, nedaleko od Petrove crkve u Novom Pazaru.

Oni su, na Instagramu, saopštili da je Latinska crkva deo kompleksta koji pripada najstarijoj zadužbini Stefana Nemanje, ocenivši da je reč o “satiranju kulturnoistorijskih tragova i nemerljivoj šteti”.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kreni- Promeni (@kreni.promeni)

Arheološki lokalitet Latinska crkva, koji se nalazio na privatnoj parceli, uništen je početkom oktobra kada ja vlasnik, bez odobrenja, započeo iskopavanja i građevinske radove kako bi, navodno, formirao auto-plac.

Gradska građevinska inspekcija je nakon par dana donela rešenje o zabrani izvođenja radova i zatvaranju gradilišta, a novopazarska policija je izvršila uviđaj.

Par dana kasnije, na društvenim mrežama su osvanule fotografije ljudskih kostiju koje su pronađene nekoliko stotina metara dalje, a za koje građani smatraju da potiču sa tog lokaliteta.

Policija je obezbedila tu lokaciju, a još uvek nije poznato da li su uzorci poslati na analizu kako bi se utvrdila starost i poreklo kostiju.

O postupcima vlasnika parcele obavešteno je nadležno tužilaštvo.

Ostaci Latinske crkve i groblja pored nje, nalaze se na 400 metara od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznatije kao Petrova crkva, koja se nalazi na listi svetske kulturne baštne.

Latinska crkva je iz 14.veka i njeni ostaci su otkriveni pre četiri decenije. Na osnovu karakteristika živopisa, pretpostavlja se da je izgrađena u prvoj polovini tog veka i da je srušena nekoliko decenija kasnije kada je počelo osmanlijsko osvajanje ovih krajeva.

Lokalitet je pod zaštitom države.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari