yagadjenjeArhiva Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIC

Pokret Kreni-promeni danas je Nišu na dve prometne lokacije postavio bilborde sa QR kodom, koji će građanima prikazati kako izgledaju njihova pluća u zavisnosti od stepena zagađenja vazduha.

Postavljanjem bilborda u Nišu, pokret Kreni-promeni počeo je kampanju „Istina o zagađenju – imam pravo da dišem“, tokom koje će bilbordi sa QR kodovima biti postavljeni u 25 gradova Srbije, saopšteno je iz tog pokreta.

Direktor kampanja Kreni-promeni Savo Manojlović je kazao da su biblorde u 25 gradova građani postavili na svojim privatnim površinama i finansirali taj posao.

„Srbija i još neke zemlje Balkana najgore stoje u Evropi po pitanju zagađenja“, rekao je Manojlović i podsetio da je pokret „Kreni-promeni“ predlagao niz rešenja.

Podsetio je da su tražili da se postave filteri na termoelektrani u Kostolcu, da se poveća budžet za mala kućna ložišta i da su insistirali da tema zagađenja vazduha treba da se čuje na RTS-u.

„Smatramo da je ovo problem koji dotiče sve ljude bez obzira na partijsku knjižicu, političku pripadnost ili bilo koju razliku, i upravo želimo da kažemo da su nam svi gradovi i svi ljudi u Srbiji bitni“, rekao je Manojlović.

Prema njegovim rečima RTS je počeo da izveštava o zagađenju, ali pokretu Kreni-promeni nije stigao zvaničan odgovor na pitanje da li će to raditi kontinuirano.

„Prema zakonu, RTS ima obavezu da kad god je zagađenje povećano o tome obavesti građane, i to nije nikakav naš hir, to je prosto mogućnost da se građani pripreme za tu situaciju“, rekao je Manojlović.

On je najavio da će pokret Kreni-promeni nastaviti pritisak na Vladu Srbije da počne da primenjuje delove programa za rešavanje problema zagađenja, koji je usvojen juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari