Broj državljana Sirije, Iraka i Avganistana koji su smešteni u solidnim uslovima Prihvatnog centra u Preševu u prostoru nekadašnjeg pogona Duvanske industrije se u poslednjih nedelju dana nije povećavao. Zvanično ovde je smešteno 628 migranata, među kojima ima i žene i dece.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Iz Pogranične policije, koja i dalje ima pojačani nadzor granice sa Makedonijom i administrativnih prelaza koji iz Preševa i Bujanovca vode ka Kosovu, potvrdili su za Danas da poslednjih dana nisu registrovani novi slučajevi pokušaja krijumčarenja ljudi i da u cilju sprečavanja pojave lica koja bi to pokušala preduzimaju mere nadzora.

Kontrola će posebno biti pojačana kod Tabanovaca u neposrednoj blizini državne granice Makedonije i Srbije, nakon jučerašnjih informacija da nove grupe migranata ilegalno prelaze granicu Grčke i Makedonije, a odatle kreću ka Srbiji i makedonskoj granici sa Kosovom.

Nezvanični podaci govore da krijumčari ljudima koji su povezani u lancu Makedonija – Srbija – Hrvatska za ilegalni transport u jednu od zemalja EU naplaćuju između tri i pet hiljada dolara, po svakom migrantu.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice, koji u Preševu imaju svoje mobilne timove, navode da za sada nema konkretnih planova za eventualno prebacivanje migranata u Tursku. O tome se očekuju dogovori na nivou zemalja EU, a državne institucije Srbije dotle će pružati maksimalnu pomoć migrantima u ovom ali i drugim prihvatim centrima na teritoriji Srbije. Ovde navode da imaju dovoljne količine hrane, lekova i higijenskih sredstava, kao i da se pružaju adekvatne zdravstvene usluge licima koja se nalaze u Preševu, među kojima je pomoć najneophodnija pre svega maloletnoj deci u oblasti obrazovanja, zbog čega je organizovano više edukativnih radionica, kao i aktivnosti u sportskom i drugim sadržajima uz podršku volontera iz više organizacija civilnog društva sa područja sedam opština Pčinjskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari