Kriminogena mreža pogrebnika i lekara 1Foto: Hitna pomoć

Bivši direktor beogradske Hitne pomoći Borko Josifovski, koji je ukazao na saradnju lekara Hitne pomoći i pogrebnika, izjavio je danas da kriminogena mreža živi unutar sistema i utiče da pravda bude nedostižna.

Josifovski je, govoreći na međunarodnoj konferenciji „Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije“, rekao da se 2006. godine suočio sa trgovinom smrću između lekara i pogrebnika.

Čim sam to izneo u javnost, prikovan sam za zid srama i smenjen. Nijedan ministar zdravlja nije smeo da se uhvati u koštac sa tom aferom, izjavio je Josifovski.

On je izneo podatak da je Komisija za vanredni stručni nadzor utvrdila na uzorku od 53 slučaja sa smrtnim ishodom da u osam nije rađena reanimacija pacijenta, a trebalo je, dok je u osam slučajeva nestala dokumentacija.

Odlučio sam da tužim državu, da bi ta kriminogena mreža bila raskrinkana. Tužba je odbačena, ali sam optimista, rekao je Josifovski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, učestvujući na konfereciji, izjavio da je kriv što se kad je bio premijer nije zalagao za rešavanje tog slučaja.

Nikada nisam svoju državu tužio, niti ću to da učinim, ma šta ona uradila, ali država ima obavezu da zaštiti one koji spasavaju živote, rekao je Vučić.

On je izjavio da je, ako je tačan mali deo onoga što je Josifovski naveo, „sramota što nismo reagovali na bolji način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari