Predstojeći samit Kina-SAD dolazi u „kritičnom trenutku“ u međusobnim odnosima, rekao je juče kineski predsednik Si Đinping, naglasivši teškoće sa kojima se dve zemlje suočavaju u borbi protiv spornih bezbednosnih pitanja i pokušajima da prevaziđu narastajuće nepoverenje.


Si je Obaminom savetniku za nacionalnu bezbednost Tomu Donilonu, koji se nalazi u Pekingu u sklopu priprema za sastanak 7. i 8. juna, rekao da očekuje pozitivne rezultate tih razgovora, koji će predstavljati prvi susret „lice u lice“ dva predsednika, od kako je Obama stupio na novi mandat, a Si postao šef Komunističke partije prošlog novembra.

Si je rekao da dve strane moraju sada da „grade na prošlim uspesima i otvore nove dimenzije u budućnosti“. Iako dvojica predsednika nisu javno govorila o razlikama, odnosi su narušeni dugotrajnim sporovima o nuklearnim programima Irana i Severne Koreje, i sve većim pritiskom Kine u vezi sa teritorijama na koje polažu pravo i američki saveznici Japan i Filipini.

Kao znak da obe strane žele da naprave pomak u odnosima, samit dvojice predsednika biće održan mesecima ranije nego što je bilo planirano, u južnoj Kaliforniji, na imanju preminulog izdavačkog tajkuna Voltera Anenberga.

Donilon je doputovao ove nedelje u Peking da bi utanačio teme razgovora i razgovarao sa kineskim kolegama o drugim tehničkim pitanjima. On je rekao Siju da je Obama „čvrsto posvećen izgradnji odnosa definisanih na višim nivoima praktične saradnje i većeg poverenja, rešavajući sve razlike i neslaganja koji bi između dve strane mogli da iskrsnu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari