Kritičar vlasti uhapšen za vreme svadbe Gašićevog sina 1foto DANIEL SPROLL

Skoro sve što treba da se zna o svadbi sina Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije, već se zna – i gde je bilo veselje, ko je bio od viđenijih zvanica, ko je pevao, a ko kitio muziku. Međutim, ono o čemu javnost nije izveštavana je šta se dogodilo ispred restorana u trenutku dok su pristizali gosti.

Predrag Vučetić je u nedelju 19. septembra odlučio da izađe iz kuće i provoza bicikl. Trasa kojom obično ide vodi ka Bagdaili, brdu iznad Kruševca koje je omiljeno izletište meštana. Pored parka sa kog može da se vidi ceo Kruševac, na brdu se nalazi i Crkva svetog Jovana, koja je postala poznata po freski Bratislava Bate Gašića, bivšeg ministra odbrane, a aktuelnog direktora Bezbednosno-informativne agencije. Takođe, na brdu se nalazi i restoran gde je Gašić prethodnog vikenda ženio sina.

Vučetić je biciklom prošao pored restorana i nezainteresovan za ugledne zvanice koje su se tiskale da uđu u restoran seo na obližnju klupu. Izvadio je telefon i uradio ono što hiljade građana Srbije radi svakodnevno – napravio kratak snimak parka i pogleda sa namerom da isti okači na društvene mreže. On insistira, ni u jednom kadru snimka se ne vide gosti restorana.

Pošto je odmorio, stavio je slušalice i seo nazad na bicikl, zaputivši se putem kojim je došao. Presrela ga je patrola policije.

– Isprva ih nisam čuo zbog slušalica, ali kada su mi se približili čuo sam sirene. Stao sam i policijski službenici su mi tražili ličnu kartu. Iako mi je to delovalo neobično, predao sam im ličnu kartu. Onda su mi rekli da moraju da me privedu. Pitao sam ih zbog čega je to neophodno da bi mi po automatizmu rekli zbog utvrđivanja identiteta. To je apsurdno iz više razloga – ne samo da sam im predao ličnu kartu koja upravo dokazuje moj identitet, već me i lično poznaju svi policajci koji su bili u patroli, kaže Vučetić.

Predrag Vučetić je do 2018. godine bio zaposlen u toj istoj Policijskoj upravi u kojoj su ga u nedelju popodne priveli. Karijera mu je išla uzlaznom putanjom, pa je dobacio i do mesta pomoćnika komandira. Ipak, kako kaže, bio je prinuđen da podnese ostavku. Radni spor oko načina na koji je došlo do raskida radnog odnosa i dalje je u toku.

U policijskoj stanici, međutim, policajce je mnogo više od njegovog identiteta zanimao njegov telefon. Upoznat sa svojim pravima, Vučetić nije želeo da im da otključa telefon koji su mu prethodno oteli iz ruku. Nakon kraće diskusije o (ne)zakonitosti tog postupka, policijski službenici su, prema njegovim rečima, telefonom konsultovali višeg javnog tužioca u Kruševcu Bratislava Petrovića koji je u tom trenutku bio dežuran. Vratili su se sa ultimatumom.

– Ili ću da im otključam telefon, ili će da ga konfiskuju. Znajući da bi mi onda telefon slali na veštačenje i da bi to trajalo, odlučio sam da otključam telefon. Odmah su pregledali i obrisali snimak panorame koji sam napravio na Bagdali. Posle toga su me pustili, kaže Vučetić.

Koliko mu je poznato, protiv njega nije pokrenuta nikakva istraga. Pravni osnov za sopstveno hapšenje još uvek nije uspeo da sazna. Motiv, međutim, može da pretpostavi. Predrag Vučetić ima veoma kritično mišljenje prema aktuelnoj vlasti u Srbiji i ne libi se da svoje stavove javno iznosi. U medijima se pojavljivao 2017. godine, kada je najavio i kandidaturu za predsednika Srbije ispred grupe građana „Bela lađa“. Kada mu lokalne vlasti nisu dozvolile da na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu prikuplja potpise za kandidaturu podneo je krivičnu prijavu protiv gradskih čelnika. Kada je došlo vreme za predaju potpisa, u RIK je odneo kutiju u kojoj su bile keramičke pločice, što je jasna aluzija na ranu biografiju aktuelnog direktora BIA.

Zbog ovog angažmana, imao je i drugih problema. Tako ga je u junu prošle godina na aerodromu Nikola Tesla zadržala granična policija, rekavši mu da je pod pojačanim merama nadzora i kontrole. Kada je zvanično pitao MUP zbog čega se nalazi na pojačanim merama, odgovor mu je uskraćen pod obrazloženjem da u konkretnom slučaju preteže interes zaštite privatnosti od interesa javnosti da zna.

Bez komentara zvaničnika

Danas je povodom tvrdnji Predraga Vučetića pokušao da kontaktira Bezbednosno-informativnu agenciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Više javno tužilaštvo u Kruševcu. Nijedna od ovih institucija nije želela da odgovori na naša pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari