Krivična prijava protiv članova Upravnog odbora 1

Kako Danas saznaje, danas će organizator protesta „Istinom protiv otmičara“, Pokret „Podrži RTV“, u ranim prepodnevnim satima podneti krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine zbog nesavesnog rada u službi.

Protest je zakazan za 17 sati ispred zgrade RTV u Sutjeskoj 1 u Novom Sadu.

Članovi Pokreta „Podrži RTV“ podsećaju da su Upravni odbor pre više od godinu dana, nakon što su doneli odluku o smeni direktora programa, otvorenim pismom koje je potpisalo 46 urednika i novinara RTV-a, upozorili da bi „nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana“. Oni su, uprkos tome, nastavili da sprovode „čistku“ u rukovodstvu i na v. d pozicije postavljaju osobe koje su preko noći smenile ceo uredničko-voditeljski tim Informativnog programa. U novom pismu koje je potpisalo više od sto zaposlenih, tražili smo makar objašnjenja, ali su oni ostali nemi. Na ćutanje smo odgovorili zahtevom da podnesu ostavke i ponište sve odluke koje su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje, navode članovi Pokreta „Podrži RTV“.

Po njihovim rečima, Upravni odbor je uprkos svemu tome dopustio da rukovodstvo imenovano nakon smena, godinu dana radi u v. d. statusu, iako su se na konkursima za rukovodeće pozicije prijavile visokokvalifikovane osobe. Propuštajući mogućnost da vrše dužnost nadzora, oni su dozvolili da upravo to v. d. rukovodstvo smeni čitav uredničko-voditeljski tim Informativnog programa i ukine analitičke emisije po kojima je RTV bio prepoznatljiv, što je sve dovelo do drastičnog pada kvaliteta programa i pada gledanosti. „Takvim poslovanjem povređena su prava građana na istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje i druga prava iz Zakona o javnim medijskim servisima, čime je istovremeno i teže povređen javni interes u oblasti informisanja“, naglašavaju podnosioci tužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari