SSP najavio krivične prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana zbog kovid laboratorija u Nišu 1Dom zdravlja Niš Foto: Vesna Torović

Nakon najave direktora Doma zdravlja u Nišu Milorada Jerkana da će kovid laboratorije danas prestati da rade zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala koja je usledila jer toj ustanovi Republički fond zdravstvenog osiguranja nije odobrio sredstva, u njima su pre podne normalno rađene analize.

Direktor Jerkan nije odgovarao na pozive Danasa kako bi objasnio ovakav “obrt”, a u delu javnosti su plasirane nepotvrđene informacije da su “reagensi za rad laboratorija urgentno nabavljeni”.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić danas je kazao da ta ustanova sa Domom zdravlja, koji “ima problema”, na laboratorijskim analizama “radi zajedno”.

„Klinički centar ima sve lekove neophodne za lečenje kovid pacijenata, kao i reagense za laboratorijske analize. Znam da je valjda malo problem u Domu zdravlja, ali mi smo prihvatili sve pacijente, radimo zajedno i niko neće ostati bez potrebnih analiza“, rekao je Perišić.

U niškoj Stranci stranci slobode i pravde danas su kazali da je ovakva situacija sa reagensima u kovid laboratorijama Doma zdravlja “skandalozna” i najavili da će ukoliko se problem hitno ne reši podneti krivične prijave za ugrožavanje zdravlja i života ljudi.

Oni su podsetili da je reč o “teškom krivičnom delu koje ne zastareva 30 godina”.

„Ukoliko se hitno ne obezbede neophodni reagensi i ne omogući testiranje Nišlija na kovid, i  problem nestašice ne reši trajno a ne privremeno, za svaki ugroženi život i zdravlje biće odgovorni redom svi, od premijerke Ane Brnabić do direktora niškog Doma zdravlja Jerkana. U toj ustanovi se potencijalno testira, vakciniše i leči oko 300.000 ljudi, a direktor Jerkan i RFZO igraju ping pong sa zdravljem tih ljudi. Premijerka, koja je i predsednica Kriznog štaba, bavi e babom na mostu koja nije mogla da prođe zbog ekoloških blokada, i tužna je zbog nje, a ne pada joj na pamet da se pozabavi zdravljem ovolikog broja ljudi“, rekla je za Danas čelnica niške SSP Jelena Milošević.

Direktor Doma zdravlja Jerkan kazao je pred prošli vikend da su laboratorije u toj ustanovi prešle na minimum rada zbog toga što isporuke reagenasa i sanitetskog materijala “nema već mesecima.

Prošlog petka su, tako, rađene laboratorijske analize “samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi”.

Naši izvori kažu da tokom vikenda analize uopšte nisu rađene.

Jerkan je kazao da je Dom zdravlja uputio Republičkom fondu zvanični zahtev za obezbeđivanje reagenasa i sanitetskog materijala za laboratorije 28. septembra, a ponovio ga 26. novembra.

Jedini odgovor je dobio 2. decembra, iz filijale RFZO u Nišu, u kojem se navodi da toj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predviđena sredstva za ovu namenu za 2021. godinu utrošena, dok se “sredstva za nabavku reagenasa uopšte ne pominju”.

Ovakve tvrdnje prošlog vikenda je negirao RFZO, a istovremeno saopštio da će sednica njegovog Upravnog odbora, na kojoj će biti usvojena odluka o odobrenju sredstava za nabavku reagenasa i sanitetskog materijala, biti održana tek u toku ove sedmice.

Prema navodima Fonda, sredstva za tu namenu su odobrena, a Dom zdravlja će ih dobiti odmah po odluci UO, o čemu je Jerkan “usmeno obavešten”.

Bez odgovora tužilaštva na prijavu SSP protiv premijerke, ministra i Kriznog štaba

Krivičnu prijavu zbog sumnje u izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanja života i zdravlja građana, a protiv premijerke Ane Brnabić, ministra Zlatibora Lončara i još četiri člana Kriznog štaba u junu prošle godine već su podneli potpredsednica SSP Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić.

U prijavi se navodi da su oni “obmanjivali javnost još od marta te godine, kada su zbog izbora ‘svesno tempirali poletak epidemije’“.

Povodom ove prijave tužilaštvo nije reagovalo ni na koji način, rekli su u niškoj SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari