Policijska akcija „Mreža“ koja je usmerena protiv dilera droge u školama i oko škola nastavljena je i juče širom Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će kao rezultat te akcije biti podnošenje krivičnih prijava protiv 60 osoba.


Akcijom, koja je sprovedena u 27 policijskih uprava na teritoriji Srbije, do sada je opservirano 560 osnovnih i srednjih škola, 37 ugostiteljskih objekata, 19 otvorenih prostora, pregledana su 232 stana, a nad 260 lica izvršen je lični pregled.

Droga je pronađena kod 51 osobe koje nisu učenici, dok je za šest osoba određen policijski pritvor zbog neovlašćenog držanja droge i oružja. Ministar je rekao da je najveća količina droge nađena u Kragujevcu, gde je priveden Željko Vujić. Kod njega je, kako je dodao Dačić, pronađeno 2,75 kilograma heroina.

U okviru ove akcije u dvorištima srednjih škola u Beogradu i Subotici otkriveno je sedam skrivenih mesta za narkotike. Kao rezultat akcije je i pronalaženje osam laboratorija sa zasađenom marihuanom sa više od 260 biljaka i to na lokacijama u Kruševcu, Prokuplju, Valjevu, Kragujevcu, Novom Sadu… Takođe, u policijskoj akciji zaplenjena su tri kilograma kokaina, više od 500 tableta sintetičke droge, 16 automobila, dok su dve osobe pronađene po centralnim poternicama. Zaplenjeno je i po 10 komada oružja i hladnog oružja, 800 komada municije i više hiljada evra.

– Cilj akcije Mreža je da se deca zaštite od dilera droge koji su najprisutniji u školama, na šta ukazuju i sami roditelji – naglasio je Dačić. On je dodao da je ovo kontinuirana akcija koja se sprovodi u cilju suzbijanja šverca droge zajedno s Ministarstvom prosvete i drugim nadležnim institucijama i da daje izvanredne rezultate. Dačić je naveo i da se akcija „Mreža“ može posmatrati u kontinuitetu s akcijom „Morava“ tokom koje je zaplenjeno više tona narkotika i procesuirano oko 10.000 osoba.

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će ovakve akcije i dalje trajati, jer je nepobitno utvrđeno da postoji veza dilera sa učenicima, što je dokazala i akcija „Mreža“.

Obradović: Postupci protiv direktora

Ministar prosvete Žarko Obradović istakao je da je oko 30 odsto srpskih škola opservirano akcijom „Mreža“, koja je, kako je rekao, potvrdila prisustvo droge u dvorištima i van školskih dvorišta, u ustanovama koje nemaju školske policajce. On je najavio i pokretanje postupaka protiv direktora sedam škola, gde je pronađena droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari