Krizni štab je pod uticajem "velikog vođe" 1Foto: R. Balać

Želeo sam da se i moj glas čuje, a dozlogrdilo mi je da nas i sve građane kolege iz kriznog štaba prave maloumnima. Mi smo svi završili isti fakultet i to što se plasira je zaista udar na inteligenciju svakog od nas, kaže novosadski lekar, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i akupunturolog Đorđe Letić.

To je njegovo objašnjenje zašto je potpisao pismo lekara „Ujedinjeni protiv korone“ premijerki Ani Brnabić u kojem se zahteva smena kriznog štaba.

On posebno apostrofira članove štaba Dariju Kisić Tepavčević, Predraga Kona i Srđana Jankovića.

„Kredibilitet članova štaba je poptpuno rasturen, mislim da je vreme da se povuku. Bilo bi dobro da je neko u kriznom štabu apolitičan, da radi svoj posao kao onog dana kada je položio zakletvu da će raditi pošteno i za dobrobit svog naroda. A oni su svi pod uticajem velikog vođe. Svako i ma svoju cenu, kolika je njihova ne znam, ali mislim da nema te cene za koju bi čovek prodao svoju čast i obraz pričajući takve gluposti kakve nam krizni štab servira “, kaže Letić.

Vrhunac koji je prelio čašu nezadovoljstva bilo je, kaže naš sagovornik, besramno laganje pre izbora.

„Dva dana pre izbora bio sam na rok operi na krovu TC „Promenada“ gde je bilo oko hiljadu ljudi. Niko nije nosio maske, jer nije trebalo, opasnost od korone je prošla, svi smo sretni, javni skupovi su ok. I onda, 12 sati posle izbora, Kon objavi da je stanje kritično. Koliki treba da je đon na obrazu da neko tako uradi. To  je neoprostivo. A istovremeno tvrde da izbori nisu uticali na razbuktavanje epidemije. To je ono što vređa inteligenciju, kao da živimo u zemlji maloumnika gde šta god ti se servira sa vrha mi treba da prihvatimo i aplaudiramo“, priča Letić.

On kao opravdanje navodi da se možda i od kriznog štaba skrivaju informacije o epidemiji.

„Ako je to tako, onda članovi kriznog štaba treba dostojanstveno da se povuku i kažu „ispao sam magarac, povlačim se, nađite nekog drugog“. Mene bi bila sramota da se više ikada pojavim u javnosti, a ne da posle svega ostanem na tom mestu“, kategoričan je Letić.

Na primedbu članova kriznog štaba da potpisnici pisma ne razumeju stvari jer „nisu epidemiolozi, virusolozi i imunolozi“,  Letić odgovara da nije on samo fizijatar koji leči kosti i zglobove.

„Radio sam 15 godina u Kliničkom centru Vojvodine, dve godine na Klinici za intenzivnu negu, na reanimaciji radio sa pacijentima koji su na respiratorima, na ranoj reanimaciji. Dakle, ja sam iz te priče, znam koliki su kapaciteti, kakvo je stanje u KCV, znam da je katastrofalno“, ističe Letić.

Vežbe i zdrava ishrana za jačanje imuniteta

Letić skreće pažnju na potrebu jačanja imuniteta i opšteg zdravstvenog stanja – da ljudi dovoljno spavaju, zdravo se hrane i koriste neke suplemente, vitamine i da se bave fizičkom aktivnošću.

„To kao fizijatar apelujem, nije samo fraza „u zdravom telu, zdrav duh“, jer što su jači mišići, bolja je oksigenacija krvi, bolja su pluća… Baš u ovo vreme bi trebalo staviti akcenat na vežbanje i na zdrav život“.

Kao posledica višemesečnog zatvaranja građana iz kategorije „65+“ Letić navodi da sada ima navalu tih pacijenata koji nisu mogli ni da šetaju i tvrdi da je njihovo stanje sada mnogo gore nego pre početka epidemije korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari