Krkobabić: Na jesen Miholjski susreti sela Srbije 1Foto: Beta/MILOS MISKOV/DS

Ministarstvo za brigu o selu saopštilo je danas da je raspisalo javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

„Egzistencija, krov nad glavom i zarada nam je svima na prvom mestu, ali čovek je društveno biće i živeće tamo gde ima kontakt sa sebi sličnima i sadržaje za svoja interesova“, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Dodao je da „želimo da, naročito posle teškog perioda korone, kroz ove kulturne i sportske
susrete oživimo socijalne kontakte u selima i obnovimo pokidane društvene veze“.

Sela će, prema njegovim rečima, živeti koliko i život u njima.

Uredbom je predviđeno organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije koja se može održati u svim naseljenim mestima – selima na teritoriji Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja.

Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa teritorije Srbije, koje same osmišljavaju program, trajanje i mesto održavanja manifestacije „Miholjski susreti sela Srbije koju je moguće održati od 1. oktobra 2021. do 31. decembra 2021. godine.

Aktivnosti, u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave, mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanja sportskih takmičenja, promovisanja, očuvanja i unaprđenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Cilj je, kako se navodi, obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

Za ovaj program opredeljeno je u budžetu Srbije ukupno 43 miliona dinara, a maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi iznosi do 500.000 dinara, a konkurs traje do 3. septembra 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari