Krov nad glavom podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o izvršenju i obezbeđenju 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

Združena akcija „Krov nad glavom“ podnela je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o izvršenju i obezbeđenju jer smatra da izmene tog propisa iz 2018. godine stavljaju dužnike u loš položaj.

Advokat Jelena Pavlović je na konferenciji za novinare rekla da se postupci izvršenja, odnosno prodaje nepokretnosti obavljaju isključivo po odluci izvršitelja, dok nadležni sud samo odobrava njihove odluke.

Ona je dodala da je glavni razlog podnošenja inicijative da se pokaže da nije „u demokratskom duhu“ da se proda dom dužnika koji je jedina njegova nepokretnost.

„Javnim izvršiteljima je dozvoljeno da prodaju dužnikove nekretnine koje nisu uknjižene, koje ne može ni njihov vlasnik da prodaje“, rekla je Pavlović.

Ona je objasnila da izvršitelji sada mogu prodati nekretninu po bilo kojoj ceni, a do 2004. godine je postojao limit za prodaju nekretnina od najmanje dve trećine vrednosti.

Pavlović je ocenila da je izvršni postupak u Srbiji skup, da su izvršitelji neefikasni i da niko drugi ne bi trebalo da sprovodi Zakon o izvršenju osim nadležnog suda.

Advokat Nevena Nikolić rekla je da su neustavne odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje izvršiteljima daju ovlašćenje da zainteresovanim kupcima pokažu prostorije uz prisustvo dva punoletna lica ili policije ako vlasnik nije prisutan, iako u Ustavu piše da to mogu samo uz pisanu odluku suda.

Aktivistkinja organizacije Ivana Anđelković smatra da su izmene ovog zakona donete sa ciljem da isključe javnost koja je ključna za spasavanje domova ljudi.

„Solidarni građani koji pokušavaju da spreče iseljenje građana iz domova se novčano kažnjavaju i aukcije prodaje nepokretnosti dužnika se sada rade na internetu. To su direktni pokušaji da se ljudi obeshrabre da se bave ovom temom“, dodala je ona.

Ona je podsetila da je organizacija Krov nad glavom u poslednjih godinu dana sprečila više stotina iseljavanja i da je potrebna izmena zakona koja u povlašćen položaj stavlja potražioce, a dužnike ostavlja bez doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari